2.7.2024. 10:48
0
Dodik predao "dokument o razdruživanju"
FOTO: N1
Na 14. posebnoj sjednici NSRS naći će se Sporazum o regulisanju odnosa RS i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima.

Riječ je o tački koja je prijedlog narodnih poslanika te onom što je najavljivano kao "mirno razdruživanje". Njega je ranije pripremila Vlada RS, a odobrenje je dao i predsjednik RS Milorad Dodik.

"Avaz" je u posjedu dokumenta Sporazuma, gdje se navodi da RS i FBiH, "koje čine BiH, međusobno će uvažavati državnopravni subjektivitet, shodno statusu strana ugovornica u i potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

Dalje se navodi da se strane obavezuju da će obezbijediti mir i sigurnost na svojim teritorijama, sigurnost svih građana i imovine, kao i da će razvijati "dobrosusjedske odnose u cilju postizanja regionalne stabilnosti".


(Dnevni avaz)

- Strane su saglasne da je jedini optimalan pravni okvir za postojanje BiH Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, a posebno Aneks IV - Ustav BiH, nesagledivo i suštinski izmijenjen protivno voljama strana - navodi se u trećoj tački.

U četvrtoj tački se ističe da se "strane obavezuju da će poštivati i proširi obim ljudskiih i manjinskih prava i sloboda garantovanih relevantnim međunarodnim aktivima i ustavima RS i FBiH".

- Strane se mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je garantirao pravnopravnost entiteta i konstitutivnost naroda na osnovu konsenzusa, primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa. Strane će nakon mirnog razdruživanja funkcionisati suvereno u skladu sa državnopravnom tradicijom koju baštini RS od 9. januara 1992. godine kada je i proglašena, te tradicijom koja baštini FBiH od 18. marta 1994. godine kada je je obrazovana Vaštingtonskim sporazumom - piše u tekstu.

Navodi se da tokom procesa "mirnog razdruživanja strane će postupati savjesno, primarno i dosljedno poštujući nepovredivost granica".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.