8.6.2024. 20:03
1
Efendić: "Ko u ovim krilima ne vidi identitet ima problem, ovdje učimo ko je branio, a ko napadao"
Danas, na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo, otvoren je grandiozni spomenik koji simbolizira hrabrost, otpor i zajedništvo tokom teških godina od 1992. do 1995. godine.

Spomenik, koji se sastoji od stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Ovaj kompleks ima za cilj da sačuva od zaborava značajnu lokaciju koja je bila poprište odbrambeno-oslobodilačkih bitaka.

Autor ovog monumentalnog djela je profesor Emir Salihović, čiji su idejni projekti zaživjeli u stvarnosti zahvaljujući naporima Općine Novi Grad. Svečanosti otvaranja prisustvovali su mnogi, među kojima su bili ministar Omer Hasanović, načelnik Semir Efendić i hiljade građana.

Ministar Hasanović je istakao hrabrost branilaca Sarajeva, citirajući riječi jednog vojnika koji je rekao: "oni napadaju, mi ne damo". Podsjetio je na žrtve i heroje koji su svoje živote položili na oltar slobode.

Načelnik Novog Grada, Semir Efendić, izrazio je svoje duboko poštovanje prema svima koji su doprinijeli izgradnji spomenika, ističući važnost da se sjećamo i poštujemo sve branitelje, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Spomenik, težak 260 tona, postao je simbol identiteta i zajedništva. Efendić je naglasio da je važno da se ne zaboravi ko se branio, a ko napadao, te je pozvao na građenje Bosne i Hercegovine na temeljima jednakosti i poštovanja.

U svom govoru, Efendić je istakao i važnost samostalnosti i organiziranosti u očuvanju mira, podsjećajući na primjer Sokolja gdje je narod sam preuzeo inicijativu za odbranu.

Ovaj spomenik nije samo obaveza prema prošlosti, već i zavjet budućnosti. Neka krila slobode koja ovaj spomenik simbolizira budu inspiracija našoj djeci da rastu u slobodi, poštovanju i ljubavi prema domovini.

Otvorenjem spomenika Krila slobode, danas smo ovjekovječili historiju i poslali snažnu poruku o jedinstvu, hrabrosti i otporu. Neka ovo monumentalno djelo služi kao trajni podsjetnik na žrtvu i hrabrost onih koji su se borili za slobodu i mir.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.