30.5.2024. 7:56
1
Efendić nazvao Okerića "najvećom neznalicom": Svako malo sa skupštinske govornice i sa ekrana TVSA pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad
Predsjednik Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se večeras na društvenim mrežama, posvetivši status predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elvedinu Okeriću.

"Svako malo sa skupštinske govornice, a i s ekrana TVSA, Elvedin Okerić, koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad. Omalovažava, dezavuiše, laže i petlja, iz samo njemu poznatih razloga.

Jedna od omiljenih tema mu je izgradnja saobraćajnica u Novom Gradu, pri čemu pojma nema da postoji kategorizacija na ceste od lokalnog, kantonalnog i federalnog značaja, te shodno tome i obaveza, ali i pripadajuća namjenska sredstva kod ova tri nivoa vlasti da održavaju i grade saobraćajnice koje im pripadaju.

To što Općina Novi Grad i ja kao načelnik već deceniju osim lokalnih cesta učestvujemo u izgradnji i kantonalnih, (pa čak i federalnih) cesta nije zato da se reklamiramo, nego zato što se te ceste drugačije ne bi izgradile.

Ne može on razumjeti, ni kada bi još 14 godina bio u Skupštini, da je to što radi Općina Novi Grad preuzimanje na sebe njihovog posla.

Pa onda kaže kako su to projekti koje 80 posto finansira Kanton, a ne zna da je to 100% obaveza Kantona čijom Skupštinom predsjedava.

Ne zna da bi se trebao zahvaliti Općini i na 20 posto koje izdvaja iz svog skromnog budžeta od 50-ak miliona KM da bi finansirala projekte kantona čiji budžet je preko milijardu KM.

I naravno, nije 20 posto, na nekim projektima kao što je npr. kružni tok kod preduzeća Gras, iznos finansiranja od strane općine je oko 60 posto, a objekat kantonalni.

Međutim, važniji od samog finansiranja je inžinjering projekata, od projektovanja do izgradnje, što podrazumijeva usaglašavanje sa svim subjektima, vlasnicima zemljišta, javnim preduzećima, provođenje procesa javnih nabavki, pribavljanje svih potrebnih saglasnosti i dozvola, što je posao koji na brojnim projektima uglavnom vodi općinska služba za investicije.

U Ministarstvu saobraćaja to dobro razumiju, ali predsjedavajući Skupštine očito ne razumije.

I još nešto o finansiranju.

Ne zna dotični kriminalista da Kanton Sarajevo otima od Općine Novi Grad i njenih stanovnika kompletan jedan budžet svake godine tako što se svega 1,7 posto poreza na dohodak koje uplati oko 43.000 zaposlenih stanovnika općine Novi Grad vrati općini, a više od 98 posto tih sredstava sebi uzme Kanton, da bi Okerić mogao dijeliti stotine hiljada KM svojim stranačkim jaranima koji su predsjednici udruženja građana u Srebrenici.

U svim drugim kantonima, osim sarajevskog, općinama pripada minimalno 34, a negdje i 40 posto (za neke općine u TK čak i 80 posto) poreza na dohodak.

Ili još jednostavnije, a još apsurdnije. Kantonalni zakon, a Okerić predsjedavajući Skupštine koja je zakonodavni organ. Zakon o administrativnoj taksi koju građani plaćaju prilikom ovjere dokumenata u općinskoj šalter sali.

Svake godine oko 1,5 miliona KM građani uplate Kantonu za administrativne usluge koje pruža općinska šalter sala. Općinski uposlenici, općinske prostorije, općinski papir, općinsko grijanje, općinska struja, kantonalna samo markica koja se lijepi na papir, i sav novac Kantonu!

Za proteklih 10-ak godina samo od administrativne takse koju su građani Novog Grada uplatili u budžet Kantona, mogla se izgraditi Deveta transverzala.

Desetine puta smo tražili od Kantona da se to promijeni, ali uzalud, nastavljaju naplaćivati od građana ono što radi Općina… Da li je to normalno?

Pa u Kantonu u kojem je predsjednik najvećeg zakonodavnog organa najveća neznalica sve je moguće. U tom kantonu zabranjeno je okupljanje prosvjetnih radnika, a dozvoljena je parada.

Ovaj što predsjedava Skupštinom i ne zna da je to do njega. On sav sretan legne i ustane svaki dan misleći kako on nema veze s time. On čepove na flašama odvrće nogom. Zato su čepove počeli vezati za flašu, jer ne znaju svi da se to odvrće rukom", napisao je Efendić.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.