25.6.2024. 14:52
1
RS se upravo zadužila za blizu 100 miliona KM
Republika Srpska danas se zadužila za još 96 miliona maraka.

Riječ je o zaduženju putem emisije trezorskih zapisa koje je obavljeno na Banjalučkoj berzi, piše BiznisInfo.ba.

Planirani iznos emisije bio je 95 miliona KM. Ukupan iznos pristiglih ponuda bio je 96,4 miliona. Skoro sve ponude prihvaćene pa je ukupno zaduženje nešto više od plana i iznosi 96.445.750 KM.

Zaduženje je obavljeno uz kamatu od oko 4 posto.

Datum dospijeća ovih trezorskih zapisa je 25. decembar 2024., što znači da Vlada RS-a ovaj novac mora vratiti već krajem ove godine.

Trezorski zapisi i obveznice su vrijednosni papiri koje izdaju vlade a kupuju uglavnom finansijske institucije pa je to jedan vid komercijalnog zaduženja.

Novac se koristi za krpljenje budžetskih rupa, s obzirom da budžeti rade sa deficitom.

 
1
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.