31.5.2024. 12:46
0
Gradonačelnica Benjamina Karić bit će kandidatkinja "Trojke" za načelnicu Novog Sarajeva: Promijenila adresu i formalno. Tanović odustao od kandidature. Otpor u Našoj stranci
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bit će kandidatkinja stranaka "Trojke" za načelnicu Općine Novo Sarajevo, potvrđeno je za Istraga.ba iz više izvora.

Karić je, kako saznaje navedeni medij, nedavno formalno promijenila adresu, prebacivši se iz Općine Centar na područje općine Novo Sarajevo. Time je stekla preduslove da bude kandidatkinja za načelnicu, prenosi Istraga.ba.

Kandidaturom Benjamine Karić čelnici Trojke pokušat će “smanjiti” pritisak na svog kandidata, jer Benjamina Karić nije u javnosti ostavljala dojam da u potpunosti podržava politiku "Trojke", iako se u konkretnim slučajevima, poput imenovanja Marina Vukoje, nije oglašavala. Osim toga, Benjamina Karić je postigla dogovor sa Irfanom Čengićem, pa će se oni, zajedno sa ostalim kadrovima Trojke, pokušati izboriti da stranke NiP, NS i SDP nastave kontrolisati Grad Sarajevo. Na taj način bi se kontrolisalo i građenje u Sarajevu.

Prema informacijama Istrage, rukovodstvo SDP-a je uspjelo ubijediti aktualnog načelnika Hasana Tanovića da odustane od kandidature, pod uslovom da Karić bude kandidat. Za sada, među strankama "Trojke", postoji otpor jedino u Našoj stranci. Naime, ova stranka namjerava kandidovati Vildanu Bešliju za načelnicu Novog Sarajeva. Bešlijinu kandidaturu podržava Sabina Ćudić koja imala nekoliko javnih “polemika” sa gradonačelnicom Karić.

S druge strane, opozicione stranke, kako saznaje isti portal, nisu postigle dogovor o zajedničkom kandidatu u Novom Sarajevu. SDA je odustala od svog kandidata i prepustila ga Stranci za BiH. Muamer Bandić bi trebao biti “opozicioni” kandidat Stranke za BiH. Dio SDA se protivi njegovoj kandidaturu, dok DF, za sada, nije spreman podržati kandidata opozicije u Novom Sarajevu, jer ova stranka, preko Vedada Deljkovića, ima dobre odnose sa Benjaminom Karić.

U svemu ovome Narod i Pravda vidi šansu da “Trojka” sačuva Novo Sarajevo i Grad, te da nakon lokalnih izbora mogu izaći zvanično sa stavom kako su im građani, unatoč optužbama opozicije da su vodili lošu politiku, ponovo dali povjerenje, piše Istraga.ba.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.