23.5.2024. 17:50
0
Komšić: Stavljena je tačka na pitanje genocida, BiH će iz svega izaći jača
Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces, koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas konačno završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Ovim je na svjetskom nivou nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno.

Ovo je također prilika da preživjele žrtve genocida, okrenu novu stranicu u životu, i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada truhnu u zatvorima. Također ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime, da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta koji u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju niti za bilo šta drugo, uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti. U toj snazi naša je pobjeda, poručio je Komšić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.