23.6.2024. 11:58
0
Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju na vježbe usred tenzija sa Pjongjangom
Američki nosač aviona na nuklearni pogon, Theodore Roosevelt, stigao je u subotu u južnokorejski lučki grad Busan kako bi kasnije ovog mjeseca učestvovao u zajedničkim vojnim vježbama sa državom domaćinom i Japanom, rekli su pomorski zvaničnici, javio je Reuters.

Lideri triju zemalja složili su se na samitu prošlog augusta da održe godišnje vježbe vojne obuke u nastojanju da projektuju jedinstvo u suočavanju sa rastućom moći Kine i nuklearnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje.

Ovomjesečne vježbe, pod nazivom „Freedom Edge“, uključiće mornarice triju zemalja i uključivaće vježbe pomorskog, protivpodmorničkog ratovanja i vježbe protivzračne odbrane, rekao je američki kontraadmiral Christopher Alexander.

„Namjera je poboljšati interoperabilnost između naših mornarica i osigurati da smo spremni odgovoriti na svaku krizu ili nepredviđenu situaciju“, rekao je na konferenciji za novinare, dodavši da će Theodore Roosevelt služiti kao komandni brod za vježbe.

Prošle godine, tri države su organizovale zajedničke vježbe pomorske raketne odbrane i protivpodmornice kako bi poboljšale odgovore na prijetnje Sjeverne Koreje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Sjevernu Koreju ove sedmice prvi put u 24 godine i potpisao sporazum sa liderom Kim Jong Unom koji je uključivao obostrano obećanje odbrane.

Bio je to jedan od najznačajnijih poteza Rusije u Aziji posljednjih godina, koji je Kim opisao kao savez.

Posjeta dolazi sedam mjeseci nakon putovanja u Južnu Koreju drugog američkog nosača aviona, Carl Vinson, u demonstraciji produženog odvraćanja od nuklearnih i raketnih programa Sjeverne Koreje.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.