21.5.2024. 15:59
0
Supruga Georgea Clooneya među pravnim stručnjacima koji su preporučili hapšenje Benjamina Netanyahua
Amal Clooney otkrila je da je bila u panelu međunarodnih pravnih stručnjaka koji su preporučili traženje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih izraelskih i čelnika Hamasa.

Advokatica za ljudska prava, čiji je suprug slavni glumac George Clooney, pisala je o pomoći u procjeni dokaza o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi, navodi se u objavi na web stranici fondacije Clooney.

Ona i drugi stručnjaci za međunarodno pravo jednoglasno su se složili u preporuci da glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karim Khan zatraži naloge za hapšenje.

Khan je tvrdio da su Netanyahu, izraelski ministar obrane Yoav Gallant i vođe Hamasa Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh odgovorni za ratne zločine i u Gazi i u Izraelu.

Netanyahu je rekao da odbacuje "s gnušanjem" tužiteljevu "usporedbu između demokratskog Izraela i masovnih ubica Hamasa".

Clooney, koja se ranije suočavala s kritikama na internetu jer nije javno govorila o ratu, sada je rekla da se priključila komisiji prije više od četiri mjeseca i podržava "historijski korak" u traženju naloga za hapšenje.

"Služila sam u ovoj komisiji jer vjerujem u vladavinu prava i potrebu zaštite života civila.

Kao advokat za ljudska prava, nikada neću prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog.

Ne prihvatam da bilo kakav sukob treba biti izvan domašaja zakona, niti da bilo koji počinitelj treba biti iznad zakona.

Ne prihvatam da bi bilo kakav sukob trebao biti izvan domašaja zakona. U svakom slučaju neću prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog djeteta.

Zato podržavam historijski korak koji je tužitelj Međunarodnog krivičnog suda poduzeo kako bi donio pravdu žrtvama zločina u Izraelu i Palestini", navela je Clooney.

Amal Clooney je britansko-libanska advokatica, aktivistica i filantropkinja koja se specijalizirala za međunarodno pravo i ljudska prava.

U izjavi o potjernicama, Khan je rekao kako ima razumne razloge vjerovati da čelnici Hamasa "snose krivičnu odgovornost" za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

O Netanyahuu i njegovom ministru odbrane Gallantu, Khan je također rekao da ima razumne razloge vjerovati da i oni snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Iznio je popis mogućih zločina, uključujući izgladnjivanje civila i namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo.

Vijeće od trojice sudija ICC-a mora razmotriti prijavu Khana, u procesu koji u prosjeku traje dva mjeseca.

Sud nema sredstava za provedbu naloga za hapšenje, a njegovoj istrazi o ratu u Gazi dugo se protive Sjedinjene Američke Države i Izrael.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.