22.5.2024. 19:03
0
Na Palama uhapšen Turčin Sinan Šimšek, član bande Barişa Boyuna koja je pomagala ubicama vođe Škaljaraca Jovana Vukotića
Član turske mafijaške organizacije Daltons Gang Sinan Šimšek uhapšen je na Palama u okviru velike međunarodne akcije koju je provedena u četiri države, saznaje Istraga.ba. Šimšek se mjesecima skrivao u Bosni i Hercegovini sve dok u utorak navečer nije lociran i uhapšen u okviru policijske akcije kojom je rukovodilo italijansko pravosuđe.

Ovom kriminalnom organizacijom rukovodio je Barış Boyun, Turčin koji je od 2017. godine u bjekstvu. Ovi mafijaši su posljednjih godina djelovali kao “motociklistička banda” koja je odgovorna za nekoliko bombaških napada u Italiji. Vođa ove grupe uhapšen je u nedjelju navečer u blizini Milana. Ukupno je uhapšeno 20 osoba.

Osim Boyuna i Šimšeka koji je uhapšen u Bosni i Hercegovini, policijske agencije četiri države su uhapsile još i Özge Koca, Okan Bingöl, Kerem Akarsu, Fikri Fatih Çançin, Ahmet Durmuş, Çağlar Şenci, Cemil Aytekin, Serkan Özcan, Fırat Çoğalan, Abutalip Burulday, Emrah Şahin, Ardıl Bur ak Arat, Ersin Aytekin , Kaan Doğu Gündüz, Bayram Demir i Talijani Giorgi Meschini i Antonio Buondonno.

Turski mediji pišu da su članovi organizacije, nekoć poznate kao Daltons Gang, koja je srušena u akciji provedenoj u četiri zemlje Europe, učestvovali u osnivanju kriminalne organizacije u terorističke svrhe, formiranju naoružane bande, ubistva, posjedovanju ilegalnog oružja i eksploziva, krijumčarenje oružja, droge, otmice, iznude i pomaganje ilegalne imigracije.

Barisa Boyuna, za kojim se dugo tragalo kao bjeguncem, italijanska je policija uhaosila 2022. godine, a sud u Bologni ga je pustio unatoč zahtjevu za izručenje koji je dostavila Turska. Njegova kriminalna organizacija odgovorna je za nekoliko ubistava u Turskoj.

No, ono što je posebno interesantno, istražni organi sumnjaju da su Boyunova banda pomagala ubicama vođe Škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Podsjetimo, Vukotić je ubijen u Turskoj u septembru 2022. godine. Vukotić je na teritoriji Turske ušao s falsifikovanim dokumentima na ime Predrag Popović, a pethodno je podvrgnut operaciji izmjene lica, saopćeno je tada iz turske policije. Vukotić je, podsetimo, ubijen u Istanbulu, naočigled trudne supruge,k ćerke i vozača E. K., kada su krenuli u tržni centar. Dvojica napadača na motoru prišla su automobilu i ispalila četiri hica u vođu škaljaraca. Turska policija, osam dana kasnije, uhapsila je rođaka Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, Radoja Živkovića, zatim Zdravka Perunovića i još 10 osoba među kojima su navodno i ubica ali i ostali logističari.

Ubicama je, prema navodima turskih medija, pomagala grupa Barisa Boyuna. Jedan od članova ove bande je Sinan Šimšek koji je u utorak navečer uhapšen na Palama gdje godinama djeluju članovi dva zaraćena crnogorska klana.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.