1.5.2024. 22:19
1
Bursać: Dodik provodi secesiju, ona traje već godinu dana
Dodik radi ono što je i uvijek radio – izaziva bijes, provocira i grize taman onoliko koliko može i smije. Jer, primijetili ste, svaki put kada napravi jedan ultranacionalistički performans, sve je manje Bosne i Hercegovine, a sve je više samostalnog entiteta RS. Sa druge strane, kako to vidimo, kazna za Milorada Dodika još ne postoji. Tako da – naravno, ovo je egzaktno isticanje i stvaranje nestabilnosti i u BiH i u regiji”, kazao je Dragan Bursać za crnogorski portalanalitika.me

“Uveo je više zakona koji ga ne mogu čak ni ‘spasiti’ od toga, prema kojima je jedino što može i uraditi – secesija. Primjera radi, to je Zakon o referendumu, Zakon o amnestiji, Izborni zakon, a sve je to ljuljanje i destabilizacija Ustava BiH. I ne zaboravite – od ljeta prošle godine, entitet ima svoje paralelne sisteme vlasti. Ona faktički jeste u secesiji. Jer, secesija ne da će doći, to je proces u kojem je ona već najmanje godinu”, tvrdi Bursać u razgovoru za portalanalitika.me

Otud je i Rezolucija o genocidu u Srebrenici, dodaje Bursać, poslužila kako bi iz Banjaluke opet bilo odgovoreno tezama o samostalnosti.

“Jer, prije ucjene Srebrenicom, bila je ucjena Izbornim zakonom, pa ucjena zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik… Dakle, nije ovdje posrijedi negiranje genocida u Srebrenici, mada to i jeste politika entiteta RS, nego bi – i da nema Rezolucije – Dodik našao nešto drugo kako bi nastavio sa ucjenjivanjem i pritiscima”, smatra Bursać.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.