27.6.2024. 21:35
0
Simpozij ginekološke endoskopije u Mostaru okupio svjetske stručnjake
U Mostaru je danas počeo regionalni simpozij o minimalno invazivnoj ginekološkoj hirurgiji. Ovaj skup koji su zajedno organizovali Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ i Poliklinika „Arbor Vitae dr. Sarić“ okupio je brojne svjetske stručnjake iz te oblasti, prenosi Dnevni Avaz.

U okviru trodnevnog simpozija organizovan je osnovni i napredni kurs ginekološke endoskopije, što je svojevrsna prilika mladim ginekolozima za sticanje najnovijih znanja i vještina iz oblasti minimalno invazivne hirurgije.

–Ginekološka endoskopija, laparoskopija, histeroskopija treba da budu rutina svakog mladog ginekologa. Kao što se radi ultrazvuk, tako bi trebalo da se rade i ove endoskopske metode – rekao je na pres-konferenciji uoči otvaranja Simpozija prim.dr. Senad Sarić.

Naglasio je da je glavni cilj ovog skupa edukacija mladih kolega, dok je šefica Odjela ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić”, prim.dr. Alma Vila- Humačkić naglasila kako će tokom održavanja Simpozija biti upriličen i prenos uživo operacija iz Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić”.

– U sklopu Simpozija planirali smo tri operativna zahvata, uglavnom miomektomije. Kao najveći problem u BiH smo diferencirali šivanje i plasiranje čvora endoskopskom hirurgijom. Većina mladih hirurga najviše zazire od toga jer je to možda negdje najmanje uvježban i možda tehnički najzahtjevniji dio. Doveli smo vrhunske profesore kojima je to svakodnevica i koji će nam sve to pokazati na licu mjesta. Zadnji dan ćemo čuti iskustva svih naših kolega da vidimo gdje je BiH u laparoskopiji i histeroskopiji – pojasnila je dr. Vila- Humačkić.

Među svjetski priznatim stručnjacima iz oblasti ginekološke endoskopije, koji prisustvuju Simpoziju je i predsjednik Američke endoskopske asocijacije, dr. Rešad Pašić.

(Sead M.)

0
LIFESTYLE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.