3.6.2024. 21:30
2
Distanciranje i maske za vrijeme COVID-a bile su izmišljene smjernice?
Prošle su četiri godine otkako je pandemija COVID-19 zatvorila cijeli svijet. Kako su se škole zatvarale, kompanije, trgovine, svi smo bili suočeni sa strašnim ultimatumom: ostanite na udaljenosti od najmanje dva metra, nosite masku i primite vakcinu. Ili poljubite svoje pravo da učestvujete u društvu zbogom. To je bio naš život pune dvije godine.

A sada, razgovor s dr. Anthonyjijem Faucijem otkriva da su te smjernice zapravo samo izmišljene. Fauci, bivši direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, svjedoči danas (ponedjeljak) pred Komitetom Predstavničkog doma o pandemiji koronavirusa.

Smjernice doktora Faucija nisu naučno utemeljene?

Kako piše The Washington Post, a prenosi Forbes BiH, kongresni istražitelji bi trebali pritisnuti Anthonyja S. Faucija, doktora infektologa koji je služio kao ključni savjetnik za koronavirus za vrijeme Trumpove i Bidenove administracije, o tome zašto je preporuka CDC-a bila dopuštena da oblikuje toliki dio života i to tako dugo, posebno imajući u vidu nedavna priznanja Faucija i drugih zvaničnika da iza pravila od šest stopa (dva metra) ipak stoji malo ili nimalo nauke.

Ove smjernice uvedene su, ne samo Amerikancima, nego su se i ostale zemlje vodile prijedlogom koji je stizao iz Sjedinjenih Američkih Država. Ali, uoči dugo očekivanog saslušanja, Republikanci su objavili kompletan transkript svog intervjua sa Faucijem iz januara.

“Sjećate se da Vam nije bilo dopušteno posjetiti svoju baku tokom pandemije – iz straha da biste mogli prenijeti COVID i poslati je u grob? Sjećate li se da morate gledati vjenčanja i sahrane putem Zooma? Ili vam nije dozvoljeno da grlite prijatelje, idete u restorane ili čak da se ošišate?”, pitanja su iz januara ove godine na koje Fauci nije mogao dati konkretne odgovore potkrijepljene naukom.

“Ne znam kako je počelo pravilo distanciranja”

Fauci je Republikancima rekao da je to pravilo socijalnog distanciranja od dva metra (6 stopa) zaista bilo nasumično i da ne zna kako je počelo. 

- Znate, ne sjećam se. Nekako se samo pojavilo - rekao je on prema transkriptima Odbora nakon što su ga pitali kako je došlo do pravila. Dodao je da “nije bio svjestan studija” koje podržavaju socijalno distanciranje, priznajući da bi takve studije “bilo vrlo teško” uraditi.

Stručnjaci se slažu da je socijalno distanciranje spasilo živote, posebno u ranoj fazi pandemije kada Amerikanci, ali i građani širom svijeta koji su pratili ovo pravilo, nisu imali zaštitu od novog virusa od kojeg su oboljeli milioni ljudi. Jedan nedavni rad koji je objavio Brookings Institution, zaključuje da su promjene ponašanja kako bi se izbjegao razvoj Covid-19, nakon čega su uslijedile vakcinacije, spriječile oko 800.000 smrtnih slučajeva.
Ali to postignuće je koštalo ogromnu cijenu, dodaju autori, uz nefleksibilne strategije koje nisu bile vođene dokazima. 

- Nikada nismo radili studiju o tome šta funkcionira - rekao je Andrew Atkeson, ekonomista UCLA i koautor rada, žaleći se na nedostatak dokaza oko pravila šest stopa. 

Upozorio je da bi stalne frustracije zbog socijalnog distanciranja i drugih mjera mogle navesti građane da ignorišu savjete o javnom zdravlju tokom sljedeće krize.

A, sada maske, i to za djecu

- Sjećate li se da ste pregledali bilo koje studije ili podatke koji podržavaju maskiranje za djecu? - upitan je, navodi se u transkriptu.

Fauci je odgovorio: “Znate, možda jesam… ali ne sjećam se konkretno da jesam. Možda jesam... Vjerujte nauci, zar ne?”

Fauci je također svjedočio da nije pratio niti jedno istraživanje nakon činjenice o uticaju prisilnog nošenja maski za djecu, iako ih je bilo mnogo. 

Ova otkrića su samo vrh ledenog brijega. Grupa e-mailova koje je dobio Odbor također pokazuje da je Faucijev bivši viši savjetnik na Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti (NIAID), dr. David Morens, priznao da je koristio privatni račun kako bi izbjegao zahtjeve Zakona o slobodi informacija (FOIA) o EcoHealth-ov grant iz Wuhana. Tvrdio je da je izbrisao i evidenciju u vezi s Wuhanom – i rekao da je pomogao svom šefu da učini isto putem “tajnog povratnog kanala”. 

“Za sve kriv Wuhan”

- U jednom trenutku, dr. Morens je rekao da nikada nije razgovarao s Tonyjem Faucijem o Institutu za virusologiju i ekozdravstvenu alijansu Wuhan - rekao je Brand Wenstrup (R-Ohio), dodajući da je Morens potvrdio da su mejlovi poslani, ali ih je odbacio kao "šale".

Nadalje, Fauci je u januaru priznao komitetu da nikada nije pogledao grantove koje je potpisao, od kojih neki iznose milione dolara poreskih obveznika. Anthony Fauci priznaje da pravila COVID-a kao što su socijalno distanciranje i maskiranje nisu imala naučnu osnovu Anthony Fauci bio je lice pandemije COVID-19.

Sve što je rekao, prošlo je – bez obzira koliko je to nenaučno ili štetno za obrazovanje, ekonomiju i mentalno zdravlje populacije. Sada će morati da odgovara za učinjenu štetu. 

(Erna H.) 

COVID 19
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.