13.6.2024. 9:38
0
Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje
Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini "Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni", koji proizvodi "Sam Mills/Pasta Mare".

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

"Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani", navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.