28.5.2024. 22:12
0
Postoji i nezdravo voće i povrće: Evo koji donose najveći rizik od bolesti
FOTO: unsplash
Španska agencija za sigurnost hrane i ishranu (AESAN) sastavila je listu voća i povrća koje treba posebno pažljivo birati prilikom kupovine na pijacama. Razlog tome su brojni faktori koji mogu uzrokovati kvarenje ovih namirnica.

Španski stručnjaci žele smanjiti količinu ambalažnog otpada i promovirati prodaju rasute hrane, a istovremeno povećati sigurnost kupovine takvih proizvoda. Cilj je smanjiti ambalažni otpad i potaknuti korištenje višekratne ambalaže i reciklažu.

Prodaja voća i povrća bez ambalaže ima svoje prednosti, kao što je smanjenje otpada. Međutim, postoji i rizik od bolesti zbog izloženosti hrani. Bez ambalaže, voće i povrće postaju podložniji oštećenjima i kontaminaciji.

Španski stručnjaci ističu da na trajnost voća i povrća utiču mnogi faktori, uključujući povrede, gubitak vode, mikrobnu kontaminaciju i promene tokom zrenja. Pakovanje može smanjiti rizik od kvarenja, ali bez njega hrana je podložnija oštećenjima i kontaminaciji.

Prema AESAN-u, najveći rizik predstavlja bobičasto voće (borovnice, maline, jagode, kupine, ribizle) i klice među povrćem. Takođe, začinsko bilje (kao što su menta, korijander, vlasac, peršun) i lisnato povrće (zelena salata, endivija, rukola, spanać) zahtevaju oprez.

Stabljika i korjenasto povrće (celer, rotkvice, šargarepa), čeri paradajz i čili papričice smatraju se umereno opasnim. AESAN zaključuje da, iako gomolji ne predstavljaju značajan rizik, treba voditi računa kada kupujete voće i povrće na veliko kako bi se osigurala njihova svježina i sigurnost.

Zdravlje
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.