12.5.2024. 15:41
0
Umro pacijent kojem je presađen svinjski bubreg: Smrt nije rezultat transplantacije
Prvi pacijent u svijetu kojem je transplantiran modificirani svinjski bubreg umro je dva mjeseca nakon operacije. Hirurzi u Općoj bolnici u Masačusetsu u martu su transplantirali genetski modificirani svinjski bubreg Riku Slajmanu (Rick Slayman), 62-godišnjem pacijentu u terminalnoj fazi bolesti bubrega.

Operacija je prekretnica u ksenotransplantaciji - transplantaciji organa ili tkiva s jedne vrste na drugu - kao potencijalno rješenje za nestašicu organa širom svijeta, rekla je u to vrijeme bolnica. Slajmanova smrt nije povezana s transplantacijom, saopćila je bolnica u subotu, piše Index.hr.

- Naša porodica duboko je pogođena iznenadnom smrću našeg voljenog Rika, no velika nam je utjeha što je inspirirao toliko mnogo ljudi - rekla je njegova porodica.

Slajmanova porodica odala je počast medicinskom timu koji se o njemu brinuo.

- Njihovi iznimni napori u vođenju ksenotransplantacije dali su nam još sedam sedmica s Rikom i uspomene tiokom tog vremena ostat će u našim srcima - rekli su.

Svinjski bubreg bio je genetski modificiran da se uklone štetni svinjski geni i dodaju određeni ljudski i poboljša kompatibilnost s ljudima. Naučnici su također deaktivirali svinjske endogene retroviruse u svinjskom donoru kako bi uklonili svaki rizik od infekcije kod ljudi.

Bolnica je objavila da je "duboko ožalošćena" Slajmanovom smrću.

- Nemamo naznaka da je to rezultat nedavne transplantacije - rekli su te dodali:

- Gospodin Slajman zauvijek će ostati svjetionik nade za bezbrojne pacijente širom svijeta i duboko smo zahvalni na njegovom povjerenju i spremnosti za napredak na polju ksenotransplantacije.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.