28.9.2024. 21:42
0
SpaceX uspješno lansirao Crew-9 misiju za povezivanje astronauta s ISS-om
Misija SpaceX-a Crew-9 uzletjela je s Cape Canaveral na Floridi, imajući za cilj povezivanje astronauta s Boeingovim Starlinerom, koji će ih dovesti kući.

NASA-ini astronauti Suni Williams i Butch Wilmore proveli su više od 100 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), što je duže od prvotno planiranog vremena.

Lansiranje je zakazano za subotu u 13:17 po istočnom vremenu, nakon što je ranije odgođeno zbog prijetnje uragana Helene. Ova misija, koja se odvija uz pomoć SpaceX-ove Crew Dragon letjelice Freedom, nosi samo dva člana posade, NASA-inog Nicka Haguea i ruski kosmonaut Aleksandar Gorbunov. Dva sjedala ostaju prazna za Williams i Wilmore, koji će se vratiti Starlinerom 2025. godine.

Ova neobična konfiguracija rezultat je odluke NASA-e da zbog sigurnosnih rizika ne šalje Starliner s posadom. Inženjeri su proveli mjeseci radeći na rješavanju problema s curenjem helijuma i kvarovima potisnika koji su pratili razvoj letjelice. Williams i Wilmore su se prvi put spojili s ISS-om u junu, planirajući boravak od samo sedam dana.

U trenutku uzletanja, Crew Dragon je postigao brzinu od više od 17.000 milja na sat, dok je prva etapa rakete Falcon 9 uspješno sletjela nazad na zemlju, što omogućava ponovnu upotrebu. Očekuje se da će Crew Dragon povezati s ISS-om u nedjelju oko 17:30 po istočnom vremenu.

Williams i Wilmore su se prilagodili svakodnevnom životu na svemirskoj stanici, preuzimajući nove odgovornosti. Dok je Wilmore izrazio zadovoljstvo situacijom, Williams je podijelila svoje osjećaje o propuštenim porodičnim događajima, ističući radost koju joj donosi boravak u svemiru. “Ovo je moje sretnom mjesto. Volim biti ovdje u svemiru,” rekla je.

SpaceX i NASA nastavljaju suradnju na komercijalnim misijama, dok Boeing još uvijek radi na rješavanju izazova s Starlinerom. U ovom trenutku, SpaceX ostaje jedini operativni partner za transport astronauta na ISS.

(Erna H.) 

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.