4.10.2024. 17:55
0
Putin garantuje imunitet optuženicima koji se priključe vojsci
Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se optuženima za zločine daje imunitet ukoliko se pridruže ruskoj vojsci u borbama protiv Ukrajine.

Novi zakon koji je Putin u srijedu odobrio omogućit će ruskim vlastima slanje 20.000 osoba pod istragom na prve linije fronta koji će zauzvrat biti izuzeti od krivične odgovornosti, piše Washington Post.

Prijedlog zakona ovog je ljeta podnio Vrhovni sud Rusije, a ruski parlament ga je usvojio nakon tri čitanja i on će spasiti optužene od suđenja i krivičnog gonjenja.

Ranije su samo Rusi koji su već bili osuđeni imali mogućnost da potpišu ugovor s ministarstvom odbrane i pridruže se operacijama ruske vojske u ratu protiv Ukrajine.

Međutim novi zakon proširuje to pravo, tako da svako ko se suoči s krivičnim prijavama u bilo kojoj fazi može ugovorom s vojskom da izbjegne zatvor.

Ruski nezavisni medij Important Stories izvijestio je ranije ovog mjeseca da ruske vlasti nakon početka primjene novog zakona očekuju da će na prve linije fronta poslati otprilike 20.000 optuženika, uključujući i osobe koje su pod istragom i one koji se nalaze u pritvorskim centrima širom zemlje.

Od početka rata, Rusija je aktivno regrutovala vojnike iz svog prenatrpanog zatvorskog sistema, prvo preko privatne vojne grupe Wagner, a kasnije i kroz planove "Oluja Z" koje je provodilo ministarstvo odbrane.

Hiljadama kriminalaca obećana je sloboda i poništavanje presuda ukoliko potpišu šestomjesečne ugovore za borbu u Ukrajini. Bilo je bezbroj slučajeva da su se kriminalci vraćali s fronta samo da bi ponovo izvršili krivično djelo.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.