28.7.2024. 18:00
0
Umro princ Mihael od Grčke
Mihael, princ od Grčke i Danske, preminuo je u 85. godini u bolnici u Atini.

Bio je poznat kao historičar i pisac pod pseudonimom Mišel de Gres. Bio je jedini živi unuk Džordža I. Njegov otac, princ Kristofer, bio je kraljev peti sin, a majka Fransoaza Orleanska, iz kuće Burbona. Iako su bili istih godina, on je bio stric bivšeg kralja Konstantina.

Oženio se umjetnicom Marinom Karelom, kćerkom industrijalca Teodorosa Karele. Zajedno su imali dvije kćerke, princezu Aleksandru i princezu Olgu. Izgubio je oca kada je imao samo godinu.

Odrastao je u Maroku i Španiji, a kasnije studirao u Francuskoj, ali je uvijek volio Grčku i njenu historiju.

Svoje vojne dužnosti ispunjavao je u konjičko-tenkovskom korpusu. Dugo je živio u Grčkoj i posljednjih godina je svoje vrijeme dijelio između svoje domovine i inostranstva. Princ Mihailo je bio jedini član grčke kraljevske porodice koji nije napustio Grčku poslije protuudara u decembru 1967., kada je tadašnji kralj Konstantin pokušao da zbaci huntu.

Bio je i jedini član grčke kraljevske porodice koji je imao grčko državljanstvo. Mihael je stekao međunarodno priznanje kao autor desetina bestselera, kombinujući svoje historijsko znanje s književnim narativom. Njegova karijera je započela 1970. godine, fokusirao se na historijske teme i pokrivao širok raspon od Grčke, Otomanskog carstva, do Luja i careva.

Detalji njegove sahrane još nisu objavljeni.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.