22.9.2024. 8:40
0
Hezbolah izveo najdublji raketni napad u Izrael od početka rata
Izraelska vojska izvela je napade na više stotina ciljeva u južnom Libanu tokom noći. Hezbolah je također izveo svoje najdublje raketne napade na Izrael od početka rata u Gazi, što je dodatno potaknulo strahove od šireg sukoba.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su u subotu navečer da su pokrenule dva vala napada, jedan napadajući oko 290 ciljeva, a drugi ciljajući 110 lokacija, diljem južnog Libana dok su se sirene koje upozoravaju na raketne napade Hezbolaha oglasile u desetinama gradova širom sjevernog Izraela.

Vjeruje se da je oko 10 raketa preletjelo iz Libana, a većina ih je presretnuta, rekao je IDF. Izraelska hitna medicinska služba izvijestila je da je jedan muškarac lakše ranjen od šrapnela projektila koji je presretnut u selu u donjoj Galileji.

Hezbolah je objavio na svom Telegram kanalu u nedjelju rano ujutro da je gađao aerodom Ramat David blizu Haife desecima projektila kao odgovor na ono što je opisao kao "ponovljene izraelske napade na Liban".

Aerodrom je najudaljenija meta koju je libanska grupa pogodila u Izraelu od početka borbi u oktobru, oko 50 km od libansko-izraelske granice.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant održao je govor na aerodromu Ramat David u srijedu, rekavši osoblju zračnih snaga da je izraelski rat s Hezbolahom dosegao "novu fazu".

U julu je Hezbolah objavio snimak snimljen dronom iznad grada Haife koji je istaknuo aerodrom Ramat David, kao dio gotovo 10-minutnog videa koji označava vojnu infrastrukturu u gusto naseljenom gradu u sjevernom Izraelu.

Oko 85 raketa je jutros ispalio Hezbollah iz Libanona na sjeverni Izrael, prema IDF-u. Ovo je uslijedilo nakon nekoliko baraža tokom noći. Vojska kaže da su neke od raketa presretnute, dok su neke pale u Kiryat Bialik, blizu Haife, i Moreshet, zajednicu u Donjoj Galileji.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.