18.6.2024. 13:50
0
Toplotni val zahvatio Sjedinjene Američke Države: Očekuju se opasno visoke temperature
Situacija će postati uzavrela u većem dijelu Sjedinjenih Država, s opasno visokim temperaturama na srednjem zapadu i sjeveroistoku iduće sedmice, što će podstaći zdravstvene službenike da pozovu gađane da sada naprave planove kako bi ostali sigurni.

Toplotni val prati raniji od uobičajenog vala na jugozapadu prošle sedmice, koji je zabilježio ekstremno visoke temperature u gradovima poput Phoenixa, gdje je prošle godine bilo 645 smrtnih slučajeva uzrokovanih vrućinom.

Prošle je godine u Sjedinjenim Državama bilo najviše toplotnih valova - nenormalno vrelo vrijeme koje traje duže od dva dana - od 1936. Na jugu i jugozapadu, prošla je godina bila najteža zabilježena, saopćila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Upozorenja o ekstremnoj vrućini nastavljena su u utorak za desetke miliona ljudi u Sjedinjenim Državama, jer su gradovi, uključujući Chicago, oborili rekorde na početku sedmice vrućeg vremena.

Države na Srednjem zapadu počele su u ponedjeljak da se suočavaju s, kako je Nacionalna meteorološka služba nazvala opasnim i dugotrajnim toplotnim val za koji se očekivalo da će se protegnuti od Iowe do Mainea najmanje do petka.

U ponedjeljak je Chicago oborio temperaturni rekord iz 1957. godine sa najviših 36,1 stepeni Celziusa. Vrući i vlažni uslovi nastavit će se i ove sedmice sa vršnim indeksima topline blizu 37,7 stepeni Celziusa povremeno, objavila je Nacionalna meteorološka služba u Chicagu u objavi na društvenoj mreži X, prenosi AP.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.