8.6.2024. 15:48
0
Toplotni talas pogodio jugozapad SAD, u Las Vegasu rekordno visoke temperature
U Las Vegasu je ovih dana rekordno visoka temperatura, a prognostičari kažu da se završava toplotni talas koji je pogodio vec´i dio jugozapada SAD sa neuobičajno visokim temperaturama za ovo doba godine.

Nešto blaža temperatura se očekuje ovog vikenda, ali je Nacionalna meteorološka služba upozorila da će to biti kratkotrajno olakšanje jer već sljedeće nedjelje slijedi nov talas neuobičajne vrućine.

Vrućina je stigla nedjeljama ranije nego obično, čak i na sjeveru SAD, na višim nadmorskim visinama gdje je obično desetak stepeni hladnije.

U Las Vegasu je u četvrtak bilo izmjereno 43,8 stepeni što se nikad ne dešava prije početka kalendarskog ljeta.

U tom gradu vatrogasna služba je u petak saopštila da je od ponoći u srijedu imala 20 poziva zbog toplotnih udara i da 12 ljudi prevezeno u bolnice.

Albuqurque, gdje je normalna najviša temperatura u ovo doba godine do 31,7 stepena Celzijusa zabilježio je u petak rekordnih 37 stepeni. U Phoenixu u Arizoni je u petak zabilježeno 45 stepeni Celzijusa drugi dan uzastopno. Najviša temperatura u Finiksu u ovo doba godine je 38,8 stepeni. 

U Nacionalnom parku Dolina smrti u Kaliforniji zabilježeno je 47,7 stepeni Celzijusa u petak, pošto je rekordnih 50 stepeni dostignuto u četvrtak.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.