1.5.2024. 19:01
0
Ruske snage stigle do još jednog velikog cilja
Ukrajinske snage koje brane strateško istočno uporište Časiv Jar kažu da još uvijek čekaju novo streljivo nakon što su Sjedinjene Države odobrile veliki paket vojne pomoći, u jeku intenziviranih napada ruskih trupa i bespilotnih letjelica.

Ruska vojska napreduje zapadno od Avdijvke, grada koji je zauzela u februaru, a ruske snage stigle su do predgrađa Časiv Jara, još jednog velikog cilja s kojim bi bili na višem terenu te bi mogli gađati gradove dalje na zapadu, prenosi HINA.

Oleh Širjajev, komandant ukrajinske 225. jurišne bojne koja se bori u blizini Časiv Jara, rekao je da će više topničkih granata pomoći njegovoj jedinici da zadrži svoje položaje. 

"Nadam se da ćemo uskoro dobiti topničke granate", rekao je, govoreći u zapovjednom mjestu u blizini grada. Dodao je da je streljivo koje su isporučili saveznici činilo značajnu razliku na bojnom polju u prošlosti.

"Bio sam svjedok događaja prije godinu dana kada je Wagner napredovao", rekao je Širjajev.

"Dobili smo kasetno streljivo koje je značajno promijenilo situaciju i uspjeli smo uspješno izvesti protivnapad", dodao je.

Kasetno streljivo zabranjeno je u mnogim zemljama, ali koristile su ga obje strane u Ukrajini. Više obučenih trupa i oružja dugog dometa također bi pomoglo Ukrajini da efikasnije odbrani svoju teritoriju, rekao je Širjajev.

"Ako dobijemo oružje dugog dometa, odsjeći ćemo logistiku i opskrbu" ruskih snaga, dodao je.

Ukrajina je već primila neke rakete dugog dometa od svojih saveznika. One su korištene protiv ruskih aerodroma, skladišta streljiva, zapovjednih mjesta i na mjestima gdje su se grupirale postrojbe.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.