31.5.2024. 11:47
0
Kurti kritikovao Specijalno tužilaštvo Kosova zbog malog broja optužnica za ratne zločine
Kosovski primjer Albin Kurti ponovno je u petak kritikovao Specijalno tužilaštvo Kosova zbog malog broja optužnica podignutih za zločine počinjene tokom rata 1998. do 1999. godine.

"U našim naporima za pravdu za žrtve rata 1998-1999. godine, rješavanje zločina Srbije počinjenih na Kosovu trebalo bi biti prioritet.

Republika i narod trebaju aktivne i mudre tužitelje, te učinkovite i učene sudce, da privedu pravdi sve odgovorne za zločine počinjene tokom rata", napisao je Kurti na Facebooku.

Kurti ističe kako je kosovska Vlada povećala budžet tužilačkom vijeću koje zbog toga mora hitno povećati kapacitete za rješavanje ratnih zločina.

"Vlada je povećala budžet, stoga pozivamo tužilačko vijeće da hitno poveća kapacitete za rješavanje ratnih zločina a dvadeset i pet godina nakon rata nema pravde za žrtve", kazao je Kurti te dodao kako Specijalno tužilaštvo mora biti aktivnije jer se optužnice podignute u odsutnosti za ratne zločine mogu nabrojati na prste.

Od osnivanja Posebnog odjela pri Osnovnom sudu u Prištini, od januara 2019. godine, pokrenuta su 22 sudska postupka u vezi s predmetima ratnih zločina u Republici Kosovo, a do kraja 2023. godine pet je pravomoćno okončano, navodi Fond za humanitarno pravo u Prištini.

Euelex je početkom 2019. godine pravosudnim vlastima u Prištini predao 900 predmeta ratnih zločina, kao i slučajeva nestalih osoba, a od završetka sukoba na Kosovu, institucije pravosuđa kaznile su 74 osobe za ratne zločine.

Tokom prošle godine uhapšeno je devet osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dok je u istom periodu tužilaštvo podiglo 15 optužnica s istom kaznenom tematikom.

Tokom rata na Kosovu 1998./1999. ubijeno je više od 10.000 civila, od kojih je najmanje 8.000 albanske nacionalnosti.

Zločini su potvrđeni presudama Haškog tribunala protiv političkih i vojnih čelnika bivše Jugoslavije.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 1.600 ljudi na Kosovu se i dalje vodi kao nestalo i to većinom Albanaca.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.