9.6.2024. 17:40
0
"Cristiano Ronaldo mi uvijek nazove selam i govori 'inšallah'. Nije primjer dobrog muslimana ako ih pitate kojoj religiji pripadaju"
Reprezentacija Portugala u fazi je finalnih priprema uoči smotre najboljih evropskih selekcija, a zvijezde te reprezentacije, Cristiano Ronaldo, među posljednjim se priključio reprezentativnim kolegama.

Ronaldo je propustio sinoćnji prijateljski meč protiv Hrvatske, koji je Portugal izgubio sa 2:1, ali će nastupiti u finalnoj provjeri protiv reprezentacije Irske uoči početka Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Napomenut ćemo da je Portugal u grupi sa Češkom, Tuskom i Gruzijom.

Razlog zbog kojeg je propustio meč s Hrvatskom je taj što je dobio produženi odmor zbog finala Kupa Saudijske Arabije, a koji je njegov Al Nassr izgubio od Al HIlala nakon penala.

Ronaldu je taj poraz zaista teško pao, te jednog od najboljih fudbalera ikada, odavno nismo vidjeli tako emotivnog. 


Podsjetit ćemo da je Ronaldo u januaru prošle godine stigao u Al Nassr, a ove sezone je u ligi postigao čak 35 golova. Ni to nije bilo dovoljno da osvoje titulu prvaka, jer je Al Hilal završio prvi.

Inače, čini se kako život u Saudijskoj Arabiji portugalskoj zvijezdi prija.

Cristiano Ronaldo and Georgina Rodriguez Visited Riyadh's Boulevard World  with Children

On je sa porodicom nastanjen u Riyadhu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Prilagodili su se lokalnoj kulturi i načinu života, koji se prilično razlikuje od zapadnih sredina na koje su navikli. Prisustvo porodice Ronaldo u tom gradu, ali i državi, privuklo je značajnu pažnju lokalnih i međunarodnih medija.

Ronaldov dolazak je imao neposredan i dubok uticaj na Al Nassr i saudijsku ligu. Na terenu, njegovo iskustvo, vještina i vodstvo podigli su učinak tima. Brzo je postao miljenik navijača, privlačeći veliku publiku na stadione i povećavajući gledanost ligaških utakmica. Ostaje žal što Portugalac ove sezone sa svojim klubom nije osvojio nikakav trofej.

Osim fudbala, Ronaldov odlazak u Saudijsku Arabiju imao je širi kulturni i društveni uticaj. Učestvovao je u raznim lokalnim manifestacijama i inicijativama, često naglašavajući važnost sporta i zdravog načina života. Njegov uticaj se proteže na mlade u Saudijskoj Arabiji, inspirirajući novu generaciju fudbalera i navijača. Osim toga, Ronaldovo prisustvo u Saudijskoj Arabiji značajno je povećalo komercijalnu privlačnost saudijske lige. Sponzorstva, prodaja robe i ugovori o medijskim pravima zabilježili su značajan porast. Njegov doseg na društvenim mrežama, sa milionima pratilaca širom svijeta, dodatno je pojačao globalnu vidljivost lige.


Portugalac je redovan gost i na sporstkim događajima u Saudijskoj Arabiji. Nedavno je prisustvovao borbi stoljeća između Tysona Furyja i Olexandra Usyka. 


Ronaldo je meč pratio u društvu teškaša Anthonyja Joshue.

U decembru prošle godine, Cristiano je pratio još jedan bokserski spektakl u Riyadhu, a ovoga puta u društvu kontroverznog Conora McGregora. 

Bizarre interaction between Cristiano Ronaldo and Conor McGregor steals  show in Saudi Arabia - Yahoo Sports

Čini se kako Ronaldu prija društvo sa borcima, a u javnosti je poznato i da je prijatelj sa Khabibom Nurmagomedovom.

Dok je Portugalac nosio dres Manchester Uniteda, Khabib je prisustvovao jednom meču "Crvenih đavola", koji su igrali protiv Evertona. 



Religija je Khabibov sastavni dio života, možda čak i na prvom mjestu što i često ističe na društvenim mrežama, međutim s Ronaldom o tome uopšte ne priča.

Ipak, Khabib je gostujući u jednoj emisiji otkrio neke o detalja razgovora s Ronaldom kazavši da mu portugalski as uvijek nazove selam, odnosno Esselamu alejkum što u prevodu s arapskog na bosanski jezik znači: "Mir i spas Božiji vam želim".

Isto tako je ispričao da Ronaldo u razgovoru s njim često koristi riječ "inšallah" koja je inače svojstvena za muslimane i u prevodu na bosanski jezik znači "ako Bog da".

"Ronaldo mi uvijek nazove selam i govori 'inšallah'. On razumije religiju. Mislim da on vjeruje u svoju religiju, a ja u svoju. Kada upoznam ljude, nikad ih ne pitam kojoj religiji pripadaju. To nije primjer dobrog muslimana. Ako neko vjeruje, to je njegova odluka. Nikad nisam pričao s njim o tome", ispričao je Khabib jednom prilikom.

(Ajdin B.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.