7.6.2024. 10:33
0
Jačanje poslovne zajednice u BiH: Više od 100 polaznika uspješno završilo edukacijski program Leader Roots
Jednogodišnji ciklus edukacijskog programa Leader Roots za mlade lidere, iniciran od strane Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), uspješno je završen, a nova generacija mladih lidera spremnije dočekuje sve izazove koje donosi savremeno poslovno okruženje.

Program, koji ima za cilj jačanje liderskih vještina među mladim profesionalcima i pružanje ključnih znanja potrebnih za vođenje timova i organizacija, održan je drugu godinu zaredom, a do sada uspješno ga je završilo više od 100 polaznika iz cijele BiH. Na ovaj način bh. poslovna zajednica je ojačana jer je Leader Roots program kroz savremeni edukacijski i praktični pristup: radionice, studije slučaja i predavanja vodećih stručnjaka, polaznicima omogućio sticanje korisnih vještina koje se očekuju od budućih lidera. 

I ove godine polaznici, mladi i ambiciozni uposlenici različitih kompanija koji su na početku svoje karijere, imali su priliku učiti od lidera najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini. Kao već etablirani poslovni subjekti koje predvode uspješni lideri, kroz devetomjesečni program, kompanije su ponudile svoju ekspertizu usmjerenu na unapređenje karijera polaznika, ali i jačanje vlastite konkurentnosti i inovativnosti.

„Program Leaders Roots jedan je od najinspirativnijih primjera te vrste koje sam vidio u međunarodnoj mreži Američke privredne komore. Program se fokusira na četiri nevjerovatno važna stuba za lidere danas i sutra – doživotni rast, timsko vodstvo, podržavanje zajednice i pomaganje Bosni i Hercegovini da inovira i raste. Prava snaga programa je u tome što današnji iskusni lideri uzvraćaju dijeleći svoje uvide sa učesnicima programa – liderima sutrašnjice. Ovaj program je odličan primjer inovativnog vođenja za poslovnu zajednicu i državu“, na završnom događaju, održanom u Sarajevu, izjavio je Mark Redmond, osnivač i CEO Redmond Coaching i nekadašnji izvršni direktor AmCham Irske, jedne od najjačih američkih komora u Evropi.

Prisutnima se obratila i Deborah Mennuti, zamjenica američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, koja je naglasila kako je važno razvijanje liderskih vještina među mladima, te da Sjedinjene Američke Države pružaju punu podršku Bosni i Hercegovini u tom procesu. 

„Američka ambasada je posvećena pomaganju u izgradnji BiH u kojoj svaki mladi čovjek želi živjeti, i BiH koja podržava vaš rast kao građana, lidera i profesionalaca. Zato radimo s partnerima kao što je Američka trgovačka komora u BiH, koja kroz program Leader Roots priprema sljedeću generaciju najboljih i najsjajnijih lidera u BiH da vode ovu zemlju u pravom smjeru“
,  kazala je Deborah Menutti, zamjenica američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

„Uspjeli smo stvoriti platformu koja mladim profesionalcima pruža priliku da uče od najboljih. Naši učesnici su učili od najboljih lidera iz Bosne i Hercegovine i uspjeli stvoriti solidne temelje za buduće lidere koji će svojim radom i predanošću unaprijediti ne samo svoje kompanije, već i cjelokupnu poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini. Naša vizija s Leader Roots programom je bila i ostaje jasna - osnažiti novu generaciju lidera koji će svojim znanjima i vještinama doprinijeti razvoju našeg poslovnog okruženja i cijele zajednice. Hvala svim sponzorima i partnerima koji su prepoznali vrijednost ovog programa i podržali nas na našem putu“, istakao je Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham BiH.

O vidljivim rezultatima ovog programa svjedoči i karijerni napredak učesnika, pa je tako direktor proizvodnje Klas d.d., ujedno i prošlogodišnji učesnik programa, Irhad Avdagić, izjavio: „Učestvovao sam u programu Leader Roots 2023. godine i to mi je pružilo nezamjenjivo iskustvo učenja od vrhunskih lidera na čelu najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini. Zahvalan sam što sam imao priliku da čujem njihova praktična iskustva, uspjehe i svakodnevne izazove. Osim toga, uspostavio sam brojne profesionalne veze sa mladim liderima iz drugih kompanija."

Kompanije koje su podržale Leader Roots 2024. su: AS Holding, ASA Group, Authority Partners, Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, Hemofarm, Lanaco, Nelt, Telemach BH, Raiffeisen BANK BiH, Roche i ZIRA. Zahvaljujući njihovoj podršci, mladi lideri u Bosni i Hercegovini danas su bolje pripremljeni za izazove koje donosi savremeno poslovno okruženje, poručili su iz Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH).

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.