3.6.2024. 17:55
1
Rekordan pad cijena nafte na svjetskom tržištu
Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod 81 dolar, signalizirajući sumnjičavost trgovaca prema procjeni vodećih proizvođača da bi oporavak potražnje trebao osigurati uvjete za postupno povećanje opskrbe u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u augustu bila niža za 42 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 80.69 dolara. U gotovo istom je iznosu na američkom tržištu poskupio barel s rokom isporuke u julu, kliznuvši na 76.54 dolara.

Trgovci su se na početku sedmice usmjerili na redovni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici.

OPEC+ ograničava opskrbu od kraja 2022., za ukupno 5.86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5.7 posto globalne potražnje. U nedjelju produžili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3.66 miliona barela dnevno.

Preostala 2.2 miliona barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja septembra, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja rujna iduće godine.

„Čekamo sniženje kamatnih stopa i bolju putanju ekonomskog rasta koja bi trebala zamijeniti raspršene džepove", rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Grupa očekuje da će potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godine u prosjeku iznositi 43.65 miliona barela dnevno.

Nedjeljni dogovor blago je zakočio cijene na početku sedmice budući da je grupa od samog početka planirala postupno vraćati na tržište trenutno blokirana 2.2 milijuna barela dnevno, objašnjavaju analitičari.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.