28.9.2024. 10:33
1
Prvo vatrogasno vozilo proizvedeno u BiH ide inostranom kupcu
FOTO: facebook
Ova godina ostat će upamćena po katastrofalnim požarima širom svijeta, ali i onima koji su opustošili nekoliko bh. planina, pa ulaganje u opremu za odbranu od ovakve vrste nepogoda u brojnim gradovima dospijeva u vrh liste prioriteta.

A u ovoj oblasti BiH ima svoje adute, proizvedene u kompaniji SU-AD u Živinicama. Prema riječima vlasnika Suada Bešlića, potražnja za vatrogasnim vozilima je povećana.

– Potražnja je povećana, ali naše lokalne zajednice su ograničene sredstvima. Uz restauraciju starih, mi proizvodimo nova vozila, s novom opremom, pa su, nažalost, rijetki općine ili gradovi koji mogu izdvojiti gotovo pola miliona maraka za vozilo – kaže Bešlić za Avaz.

Radnici u Živinicama najprije su obavljali uslužne poslove za evropske firme, a od 2020. SU-AD izvozi samostalno.

– Od 2020. radimo 100 posto naš proizvod. Već imamo desetine vozila isporučene po općinama, gradovima i privrednim subjektima u BiH, a danas će jedno vozilo biti isporučeno Službi za zaštitu i spašavanje Herceg-Novog u susjednoj Crnoj Gori. To je prvo vozilo koje ide van granica BiH – ističe Bešlić.

Osim ove bh. kompanije, samo još njemački „Lentner“ u Evropi koristi ovaj, kvalitetniji način proizvodnje, prema njemačkom standardu, pa je i garancija na bh. vatrogasna vozila 20 godina.

Iza poslovnog uspjeha živiničke firme stoji zanimljiva životna priča vlasnika Suada Bešlića, koji je 1994. godine, kao ranjenik iz BiH, evakuiran na liječenje u Njemačku. Nakon oporavka, radeći kao vozač, uporedo je studirao, te je postao prvi inovator u kompaniji “Lentner“ kod Minhena.

– Kad sam doživio neki vrhunac, da, naprimjer, jedan vikend novine pišu o Hasanu Salihamidžiću, a drugi o meni, odlučio sam se vratiti kući. Odoh da pomognem državi, rekao sam – ispričao je Bešlić za Avaz.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.