30.6.2024. 12:25
0
BH UK Network traži edukaciju o Srebrenici u nastavnom planu Velike Britanije
BH UK Network uputio je pismo premijeru Velike Britanije Rishi Sunak sa željom da se zahvalimo za pomoć Vlade pri usvajanju Rezolucije UN-a o Srebrenici.

Ujedno tražimo da se shodno sadržaju Rezolucije pouke iz genocida u Srebrenici uvrste u nacionalni nastavni plan i program kako bi buduće generacije bile educirane o posljedicama i prevenciji genocida.

U pismu je navedeno sljedeće:

"Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na njenom supokroviteljstvu i glasanju za Rezolucije UN-a o Srebrenici. Usvajanje rezolucije ima veliki značaj za preživjele i porodice ne samo genocida u Srebrenici, već i za one koji su doživjeli masovne zločine širom Bosne i Hercegovine.

Usvojena rezolucija osuđuje “svaki pokušaj negiranja genocida u Srebrenici i ohrabruje svaki napor da se počinioci privedu međunarodnim sudovima”. To je odredba koja poziva sve zemlje da ispune svoje obaveze prema Konvenciji UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Ponosni smo što vidimo da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno u svojoj odgovornosti da spriječi dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje. To je jasan znak podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu. Usvajanjem rezolucije šalje se i jasna poruka cijelom svijetu da genocid ne može i neće proći nekažnjeno. U ovim trenutnim vremenima, takva poruka je od posebnog značaja.

Nakon usvajanja rezolucije, tražimo od Ujedinjenog Kraljevstva da pouke iz genocida u Srebrenici uvrsti u nacionalni nastavni plan i program kako bi buduće generacije bile educirane o posljedicama i prevenciji genocida. Ovo bi bio korak ka izgradnji jačih i kohezivnijih društava za sve.

Kako se 11. juli bliži i pripremamo se za obilježavanje dvadeset devete godišnjice genocida u Srebrenici, sa velikim zadovoljstvom znamo da međunarodna zajednica prepoznaje doživljeni bol i patnju i da će biti uz nas dok obilježavamo prvi Međunarodni dan refleksije i Obilježavanje genocida 1995. godine u Srebrenici."

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.