26.6.2024. 12:29
0
Ambasada objavila: Evo koji su zajednički interesi Amerike i građana BiH
FOTO: Vijesti.ba
U posljednjoj objavi na platformi X Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je listu zajedničkih interesa Sjedinjenih Američkih Država i građana BiH.

Prioritet i zajednički interes broj 1 je teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

Potom se navodi da je mirna i stabilna BiH, učinkovita, efikasna, odgovorna vlast na svim nivoima koja djeluje u korist svih građana, visoko na listi zajedničkih interesa.

- Jaka demokratija u kojoj su osnovna prava i slobode zaštićeni i poštovani, također je na listi, kao i prosperitetna ekonomija koja podstiče i nagrađuje preduzetništvo i otvara nova radna mjesta za mladi naraštaj.



Kao zajednički interes navedeno je i jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije, kao i integracija BiH u Evropsku uniju.

Zajednički interes SAD-a i građana BiH su i institucije na državnom nivou sa kapacitetom i resursima za sigurnu euroatlantsku budućnost BiH.

Od posebnog i zajedničkog interesa su i poštovanje prema civilnim žrtvama rata u periodu 1992.- 1995. i okončanje politika podjele, kao i energetska nezavisnost i jeftini, pouzdani izvori energije, uključujući čistu energiju.

Sjedinjene Američke Države u strateški partner i dokazani prijatelj BiH na njenom putu ka sigurnoj budućnosti, naveli su iz Ambasade SAD.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.