24.6.2024. 12:22
0
Dr. Zalihić o zdravstvenom stanju naših hadžija: Zadovoljavajuće je s obzirom na klimatske uslove
FOTO: mina
Zdravstveno stanje bosanskih hadžija i hadžinica koji borave u svetim gradovima Mekki i Medini je prilično zadovoljavajuće, izjavio je za Agenciju MINA šef ljekarskog tima dr. Adem Zalihić.

Ove godine naše hadžije su prvo obavile hadž, a potom posjećuju Medinu i Poslanikovu džamiju.

Zaključno s današnjim danom, iz Mekke u Medinu je pristiglo više od polovine hadžija, pa su stoga u funkciji ambulante u oba grada.

„Hadžije su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, s obzirom na klimatske uslove u kojima obitavaju posljednjih dvadesetak dana i s obzirom na poduhvat koji su izvršili, odnosno, obavili hadž u vrlo nepovoljnim uslovima, pri izuzetno toplom vremenu“, kazao je Zalihić.

Prema njegovim riječima, trenutno su tri naša državljana hospitalizirana u saudijskim bolnicama.

„Tri su pacijenta na bolničkom liječenju, što je relativno dobro s obzirom na ukupan broj od 2224 naših hadžija. Oni su relativno stabilnog zdravstvenog stanja. Jedan hadžija je ranije bio na bolničkom liječenju, njegova upala pluća je sanirana u bolničkim uslovima i on je otpušten i ide lagano u opravak“, kazao je Zalihić.


Medicinski tim koji čini sedam ljekara i sedam medicinskih tehničara rade u punom kapacitetu u dvije ambulante, i u Mekki i u Medini.

„Obavlja se ambulantni i terenski posao i do sada je evidentirano više od 2000 manjih ili većih intervencija. Sanirali sve ono što se moglo sanirati i možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima“, dodao je Zalihić, prenosi MINA.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.