20.6.2024. 11:54
0
Protestna šetnja radnika u zdravstvu: Traže od Vlade KS isplatu jednokratne pomoći i da se zaustavi odlazak kadra
FOTO: N1
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u 11 sati okupili su se ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, u ulici Ložionička broj dva, u Novom Sarajevu, i krenuli u mirnu protestnu šetnju glavnom saobraćajnicom prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo na Skenderiji gdje će se, kako su ranije rekli iz Sindikata, zadržati do 13 sati.

Protestna šetnja radnika u zdravstvu KS krenula je u 11.15 sa Socijalnog prema zgradi Vlade KS na Skenderiji glavnom saobraćajnicom na kojoj je saobraćaj obustavljen.

Kako su nam kazali iz Sindikata, tako je ranije dogovoreno sa MUPom KS.

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS, njih oko 3.500, nezadovoljni su odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu.

- Situacija u zdravtsvu je grozna. Javno zdravstvo je bukvalno na koljenima, to vam mogu potvrditi iz svih javnih zdravstvenih ustanova. Nemoguće je organizovati službe. Jedna sestra je ostavljena na 20-30 pacijenata. Ljudi rade prekovremeno. Niko to ništa ne prati. Niko ne želi nikakvu promjenu da napravi. Konkursi idu jako sporo u javnim zdravstvenim ustanovama, da li je to ciljano, specijalizacije kasne, sve kasni. Ja bih volio da neko demantuje nas, uposlenike javnog zdravstva, međutim ja vas pozivam da uđete u javne zdravstvene institucije i da vidite kakva je situacija - kazao je Senad Sadiković, predsjednia Sindikata, Zavod zdravstvenog osiguranja.

Zahtijevaju isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u zdravstvu KS u iznosu od 2.520 KM prema Uredbi koju je prošle godine donijela Vlada Federacije BiH, te da se poništi odluku koju je Vlada KS donijela po pitanju isplate jednokratne pomoći, u kojoj se navodi da svaki menadžment ustanove, koji želi isplatiti jednokratnu pomoć, mora dobiti saglasnost od Vlade.

Radnici u zdravstvu traže i da Vlada KS pod hitno uradi nešto kako bi se zaustavio odlazak zdravstvenog kadra iz javno zdravstvenih ustanova.

Prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata, Zavod zdravstvenog osiguranja ima dovoljno sredstava da svim uposlenim u zdravstvu u KS isplatu jednokratnu pomoć.

- Radnici u zdravstvu su to zaslužili i od toga nećemo odustati - poručio je Sadiković.

Iako je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine za Faktor kazao "da nema ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi", većina javnih zdravstvenih ustanova u KS do danas to nije učinila.

Naime, od 19 javnih zdravstvenih ustanova u KS, do sada su njih pet svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć.

Gostujući jučer na jednoj televiziji, premijer KS Nihad Uk ponovio je otprilike sve ono što je radnicima u zdravstvu kazao 23. maja nakon njihovih protesta ispred Vlade, negirajući mogućnost da dođe do isplate jednokratne pomoći samo za zdravstvene radnike, dodajući "kako vlasti ne žele da prave razliku između drugih kolektivnih ugovora".

- Ne postoji prostor za nezadovoljstvo među zdravstvenim radnicima, nije prošlo ni šest mjeseci otkad smo se rukovali, kazali da to važi 24 mjeseca, i Vlada će ostati iza tog dogovora - kazao je Uk.

Radnici u zdravstvu KS u aprilu su zatražili izmjenu i dopunu postojećeg kolektivnog ugovora.

Konkretno, traže povećanje neto satnice sa 3,07 na 3,45 KM, linearno povećanje koeficijenta složenosti poslova svih grupa za 0,20, povećanje svih dodataka na plaću za četiri posto, s tim da se za noćni rad predlaže sa najmanje 50 na najmanje 75 posto neto satnice, a za rad u dane sedmičnog odmora, odnosno subotom i nedjeljom, sa najmanje 15 na najmanje 30 posto neto satnice.

Radnici u zdravstvu traže i izmjene sedmičnog fonda radnih sati sa 37,5 na 40 sati sedmično te povećanje plaće prema uvjetima rada od 20 posto medicinskim tehničarima hitne medicinske pomoći koji obavljaju dodatne poslove vozača sanitetskog vozila i/ili kardiomobila.

Opravdanje za ono što traže radnici u zdravstvu vide u svakodnevnom rastu cijena troškova života, ali i, kako kažu, konstantnom odlasku medicinskog kadra zbog povoljnijih uvjeta koja im se nude u privatni sektoru i državama Evropske unije.

Vlada je polovinom maja imenovala pregovarački tim, a do sada je sa Sindikatom održan jedan sastanak.

Dodajmo i to da je Ministarstvo saobraćaja KS, koje predvodi Adnan Šteta, nedavno odbilo zahtjev za izdavanje odobrenja o obustavi saobraćaja od 5. do 11. juna, u periodu od 13 do 14 sati u ulici Skenderija, koje je podnio Sindikat radnika u zdravstvu.

- Zakonsko pravo smo imali da obustavimo saobraćaj kao znak protesta. Ministar Šteta je odlučio da to ne mogu dozvoliti. Nisu prihvatili. MUP, Hitna pomoć i vatrogasci su bili spremni. Međutim, odluka Ministarstva je takva. Nas zanima na koji način će odobriti ovu paradu koju najavljuju u narednom periodu, a koju i finansiraju - kazao je Sadiković početkom juna za Faktor.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.