13.6.2024. 20:11
0
Helez: Neki su me iz SDP-a ubjeđivali da je dobro da SNSD dobije četvrtog delegata, sad su u mišijoj rupi
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez je kazao da su ga iz SDP-a ubjeđivali da je dobro da SNSD dobije četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, što aludira da su se itekako pitali o tome da li će SNSD dobiti tog delegata.

"Ne želim da dezavuišem javnost. To može možda proći u Predstavničkom domu (Parlamenta BiH). U Domu naroda kontrolni mehanizam blokade ima SNSD. Nažalost, uvijek mi naumpadne da sam bio protiv ulaska Milorada Dodika u vlast i SNSD-a i protiv tog četvrtog delegata SNSD-u. Neki su me iz SDP-a ubjeđivali da je to dobro, sad su u mišijoj rupi, ne vide se, a mi imamo strašne probleme", rekao je Helez za Hayat.

Čini se da je ovom izjavom Helez potvrdio da se SDP pitao o tome da li će SNSD dobiti četvrtog delegata u Domu naroda BiH i da je u vrhu ove stranke odlučeno da glasanjem njihovih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a četvrti delegat bude prepušten SNSD-u, a ne PDP-u.

Slično je percipirao i Ognjen Tadić, savjetnik Milorada Dodika, s tim da je on Helezovu izjavu protumačio kao "najsnažiji udar struje Bećirović - Helez na Nikšića i SDP BiH".

"Helez optužio SDP-ovce da su SNSD-u omogućili četvrti mandat u Domu naroda BiH. SDP BiH očito je u potpunom rasulu", kazao je Tadić na X-u.

SNSD je nužan u vlasti bez obzira ima li tri ili četiri delegata u Domu naroda

Iz Narodne skupštine RS-a se bira pet delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Tri sigurna dobio je SNSD i jedan opozicija. Borba je bila oko četvrtog delegata za kojeg je lista SNSD-a dobila 12 glasova, a PDP-ova isto toliko. Međutim, jedan listić PDP-a je proglašen nevažećim.

Centralna izbora komsija je zatim proglasila listić važećim, ali ga je Sud BiH poništio. Zbog toga se PDP žalio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U martu ove godine je Ustavni sud Bosne i Hecegovine prihvatio apelaciju, koju je ova stranka podnijela u januaru 2023. godine protiv odluke Suda Bosne i Hercegovine da poništi odluku CIK-a. Zatim je CIK ponovo priznao sporni listić liste PDP-a za Dom naroda BiH, a u vezi izbora delegata u ovu zakonodavnu instituciju iz Narodne skupštine RS-a.

Taj jedan glas je važan jer PDP-ov kandidat Nenad Vuković sada ima 12 glasova koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. Sada će žrijeb odlučivati o izboru jednog od pet delegata koji se biraju iz NSRS u Klub Srba u Domu naroda BiH.

Bez obzira kako se okonča ovaj proces, SNSD neće biti moguće izbaciti iz Vijeća ministara, odnosno, iz vlasti, čak i da izgubi četvrtog delegata.

Kod imenovanja Vijeća ministara nije potrebna odluka Doma naroda Parlamenta BiH, već samo Predstavničkog doma, međutim kod smjene ministara, ako bi se desilo da SNSD izgubi četvrtog delegata u Domu naroda, bilo bi potrebna potvrda i Doma naroda. U tom slučaju SNSD bi sa tri delegata bio u stanju srušiti kvorum, pa do smjene ne bi ni došlo.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.