13.6.2024. 17:55
0
Tržište diktira potrebe: Novo zanimanje u Zenici
FOTO: federalna.ba
Gašenje rudnika i uvođenje obnovljivih izvora energije su novi izazovi pred kojima se nalazi naša država.

To sa sobom nosi izumiranje nekih zanimanja koja su prethodnih desetljeća bila atraktivna. U toj tranziciji dolaze potpuno nova zanimanja koja su nužna na tržištu rada budućnosti.

Tim povodom u Industrijskoj školi u Zenici organiziran je okrugli sto: Najava novog zanimanja: Instalateri fotonaponskih sistema, piše FTV.

Projekt „Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ realizuje Centar za ekologiju i energiju i švicarski Caritas u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

U okviru projekta organiziran je okrugli sto na kojem je predstavljeno novo zanimanje – instalateri fotonaponskih sistema.

– Dakle, učenik kada završi ovo zanimanje biće sposoban da planira, instalira, fotonaponske sisteme,  a i također solarne toplinske sisteme. Dakle, da instalira, održava i upravlja. Tako da i oni poslodavci koji imaju potrebu za kvalitetnom radnom snagom, ovo će biti za njih adekvatan odgovor – objašnjava Selvedin Botić, direktor JMUS Industrijska škola Zenica.

Prateći potrebe tržišta rada, uvođenje novog zanimanja je nužno u procesu transformacije na obnovljive izvore energije. Nastavni plan i program je prilagođen potrebama tržišta rada, a upis učenika u Industrijsku školu u Zenici već je počeo.

Do sada su se znanja i vještine iz ove oblasti uglavnom stjecala neformalnim obrazovanjem, kroz različite kurseve ili škole za odrasle. Uvođenje zanimanja instalater fotonaponskih sistema u obrazovni sistem je ključno, jer će potrebe tržišta biti sve masovnije.

– Znamo i svjesni smo da je država se obavezala da do 2050. godine će se izvršiti dekarbonizacija,  izvršiti tranzicija energetskog sektora i da ćemo mi morati imati alternativne izvore energije,  a to će biti upravo ovi fotonaponski sistemi. Neko će to morati montirati, a mi ćemo proizvesti te kadrove. I na taj način riješiti i drugi problem, a to je odlazak naših mladih ljudi i zadržati ih ovdje u BiH – rekao je Mirza Mušija, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Uvidjevši značaj obnovljivih izvora energije, švicarski Caritas posljednjih godina je uložio mnogo napora da bi pomogao u edukaciji nastavnog kadra, ali i osoba iz realnog sektora gdje bi učenici mogli obavljati praksu.

– Kroz ovaj projekt švicarski Caritas će pokušati i pokušao je da uveže  taj sektor realni, proizvodni i školski sistem i ministarstvo da praktično, čak smo i uključili i biroe za nezaposlene da pokušamo i da te trenutno nezaposlene animiramo – pojasnio je Fuad Imamović, rukovodilac projekta švicarskog Caritasa u BiH.

Sunce kao izvor energije je jedan od najvećih potencijala i njegovo korištenje u budućnosti će postati masovnije.

– Ono što je svakako važno da mi u RS i u Federaciji smo donijeli nove zakone, u toku je donošenje podzakonskih akata i kad se to završi, a to će biti svakako tokom ove godine, onda će moći svako domaćinstvo na svoj krov ugraditi fotonaponski sistem postati prozumer ili proizvođač ili potrošač električne energije – kazala je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

S obzirom na to da je vijek trajanja instaliranih sistema oko 30 godina, veoma je važno da se instalacije prepuste školovanim kadrovima da bi uz dobru montažu i održavanje fotonaponski sistemi imali svoju funkciju.

Učenici koji steknu kvalifikaciju za zanimanje instalater fotonaponskih sistema bit će osoposobljeni za montažu ali i druge poslove koji će biti potrebni u narednom periodu.

Zenica
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.