6.6.2024. 14:03
0
Ko će na čelo SIPA-e: Ćulum želi još jedan mandat, ali konačni prijedlog Vijeću ministara BiH upućuje Nešić
Nezavisni odbor PSBiH uputio je 3. juna na objavu Zajedničkoj službi Sekretarijata PSBiH tekst Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). U posljednjem broju Službenog lista BiH od 4. juna konkurs nije bio objavljen, s tim da će biti objavljen i u troje dnevnih novina u BiH.

Od dana objave ostaje otvoren 15 dana.

Nakon zatvaranja konkursa, oni kandidati koji ispune uslove bit će pozvani na intervju koji vrši Nezavisni odbor PS BiH koji šalje rang-listu ministru sigurnosti BiH.

Na listi koju Nezavisni odbor dostavlja Vijeću ministara BiH može biti najviše pet kandidata.

Mandat aktuelnog direktora SIPA-e Darka Ćuluma ističe u julu, a bez obzira na proceduru koja neće biti okončana do tada, on ostaje na mjestu direktora sve dok Vijeće ministara BiH ne imenuje novog direktora.

Nije tajna da Ćulum želi još jedan mandat na čelu SIPA-e, ali prema informacijama Patrije, on bi na pola mandata ispunio uslove za penziju. Ali to je nešto što bi Nezavisni odbor trebao cijeniti koji će zatražiti podatke o ukupnom radnom stažu iz PIO/MIO Rs-a za Darka Ćuluma.

Osim Ćuluma, na konkurs će se prijaviti još nekoliko kandidata koji su bliski ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću.

Tako se očekuje da se na konkurs prijavi Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA u Banjaluci, ali i Milosav Savković, načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP Rs.

Po Zakonu o SIPA-i ova agencija djeluje na profesionalnoj osnovi i ne predstavlja, ne štiti i ne podriva interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili udruženja, niti bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda u BiH. To je navedeno i u izvještaju GRECO-a objavljenom u martu 2023. godine. No, za Ćuluma Zakon o SIPA-i očito ne važi.

On je prisustvovao sastanku koji je organizirao kadar SNSD-a Staša Košarac na kojem je zatraženo da se „srpski kadrovi“ povuku iz institucija BiH kada to od njih zatraži Vlada Rs.

Iako Nezavisni odbor kreira rang listu koju upućuje ministru sigurnosti, pred Vijeće ministara BiH dolazi prijedlog imena s liste za koje se odluči ministar sigurnosti.

SIPA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.