6.6.2024. 13:58
1
Avdo Avdić nakon poziva iz SIPA-e: "Otići ću i reći: 'Ne možete me saslušati' i izaći. Novinari će dobijati pozive i u narednom periodu, jer hoće da ušutkaju novinare koji kritikuju vlast"
Ja ću otići, reći "ne možete me saslušati" i izaći, kazao je Avdo Avdić, urednik portala Istraga i emisije "Istraga sedmice", nakon što je dobio poziv za sutrašnje saslušanje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo je provođenje dvije istrage. Prva se odnosi na objavu snimka razgovora predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta, u kojem govore o "izbornom zakonu u BiH na kršćanskim osnovama". Taj snimak je objavljen u emisiji "Istraga sedmice" na televiziji Hayat.

Drugi predmet se odnosi na objavu dokumenta na portalu Istraga koji se odnosio na dolazak Danila Vučića, sina srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, na obilježavanje neustavnog dana RS-a.

Avdić je za Faktor kazao da to saslušanje znači da je to još u svojstvu svjedoka.

- Međutim, po Zakonu o krivičnom postupku me ne mogu saslušavati ni kao svjedoka. U članu 82. piše da novinar, ne da može odbiti, već da se ne može pozvati kao svjedok. Hoće da me saslušaju u vezi s dolaskom Danila Vučića pod pratnjom, objave dokumenta iz Ambasade Srbije – rekao je Avdić.

Dodao je da su kolege sa Hayata već saslušane ove sedmice, na okolnosti objave snimka razgovora Čovića i Szijjarta.

- Ja ću otići i reći ne možete me saslušati i izaći – istakao je Avdić.

Na pitanje rade li po nekoj prijavi ili službenoj dužnosti, Avdić je odgovorio kako je dobio informaciju da ih je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela obavijestila da je on objavio dokument.

- Objavljen je 9. januara 2023. godine. Poslije godinu i po Tužilaštvo BiH izdaje naredbu da se saslušam. Ne mogu me pozvati po zakonu, ne bi smjeli, da govorim o svojim izvorima – naglasio je Avdić.

Istakao je da je jasno da je predmet osuđen na propast.

- Ali njima ne treba ishod, već da vrše pritisak na novinare. Pozive za saslušanje će dobijati novinari i u narednom periodu. Hoće da ušutkaju novinare koji kritikuju vlast – dodao je Avdić.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.