27.5.2024. 12:09
0
Ubijeni u redu za hljeb: Obilježena 32. godišnjica ubistva 26 sugrađana u ulici Ferhadija
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je obilježena 32. godišnjica ubistva 26 naših sugrađana u ulici Ferhadija. Bio je to prvi i jedan od tri najveća masakra građana Sarajeva u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Na današnji dan 1992. godine, sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske na Trebeviću ispaljena je minobacačka granata od čijeg dejstva je ubijeno 26, a ranjeno 136 Sarajlija, dok su čekali u redu za hljeb.

Tog dana ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

U ime Kantona Sarajevo obilježavanju tužne godišnjice prisustvovali su premijer KS Nihad Uk, ministri u Vladi Omer Osmanović, Adna Mesihović, Naida Hota-Muminović, Afan Kalamujić, te zastupnik u Skupštini KS Davor Čičić.

Premijer Uk je rekao da su građani Sarajeva, nastojeći samo da prežive, bili ubijani s namjerom i niko ne može reći da je to bilo slučajno.

"Jer, reprize stradanja nevinih građana Sarajeva ćemo, nakon Ferhadije, vidjeti i u redovima za vodu kod Daira i na Dobrinji, tokom dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom Polju, tokom dječije igre na Bistriku, zatim na pijaci Markale, Gradskoj tržnici i tako dalje. Nazivajmo stvari pravim imenima. Nisu oni poginuli, oni su ubijeni", rekao je premijer Uk poručivši da se treba podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli.

Međunarodni sud u Hagu osudio je Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića na funkciji komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Kaznu doživotnog zatvora dobio je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja".

"Na žalost, ništa se nije naučilo iz agresije na BiH, pa se stradanja nevinih građana i danas nastavljaju u Ukrajini i Palestini i, kako vidimo, ponovo će Međunarodni sud u Hagu imati pune ruke posla", rekao je premijer Uk.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.