21.9.2024. 16:40
0
Broj mrtvih u izraelskom napadu na Bejrut porastao na 31
FOTO: AP
Djeca i žene su među žrtvama napada za koje Izrael tvrdi da su bili usmjereni na pripadnike Radawana, specijalnih snaga Hezbollaha.

Broj mrtvih u izraelskom zračnom napadu na južna predgrađa Bejruta popeo se na 31 osobu, uključujući troje djece i sedam žena, rekao je libanski ministar zdravstva.

U udaru, koji je uništio dvije zgrade u južnoj četvrti Dahiya libanske prijestolnice tokom špice u petak, također je ranjeno 68 ljudi, rekao je ministar zdravstva Firass Abiad na konferenciji za novinare u subotu.

Troje ubijene djece bilo je starosti od četiri, šest i deset godina, prema Abiadu, koji je također rekao da su dvije osobe u kritičnom stanju.

Ministar javnih radova i saobraćaja Ali Hamieh rekao je za Al Jazeeru da bombardiranje stambene zgrade predstavlja “ratni zločin” i da Izrael “uvlači regiju u rat”.

Rekao je da su 23 osobe još uvijek ispod ruševina.

Izraelska vojska je saopćila da je izvela “ciljani napad” protiv višerangiranih pripadnika Hezbollahovih elitnih snaga Radwan u predgrađu Beiruta.

Hezbollah je potvrdio da su dva njegova glavna zapovjednika, Ibrahim Aqil i Ahmad Mahmoud Wahabi, zajedno s 12 drugih članova, ubijeni u napadu. U julu je u izraelskom zračnom napadu ubijen Fuad Shukr, vrhovni vojni zapovjednik grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Bassam Mawlawi rekao je da je Liban ušao u “odlučujuću” fazu nakon napada na stambeno predgrađe, rekavši na konferenciji za novinare u subotu da se mora učiniti sve kako bi se spriječilo daljnje narušavanje libanske teritorije i izbjeglo daljnje pogoršanje sigurnosne situacije.

Zračni napad na gusto naseljeno područje uslijedio je nakon eksplozija hiljada pejdžera i tokivokija u Libanu u utorak i srijedu, za što je također okrivljen Izrael.

Šta će se sljedeće dogoditi?
Izvještavajući iz Bejruta, Al Jazeerin Imran Khan rekao je da je grad na rubu nakon posljednjih napada, koji označavaju novo poglavlje u sukobu između Izraela i Hezbollaha, koji je do sada bio ograničen na pogranična područja.

“Širom Libana je u fokusu ono šta će se sljedeće dogoditi. Ljudi ovdje zapravo nisu zabrinuti šta će Hezbollah učiniti sljedeće. Zabrinuti su šta će Izrael sljedeće učiniti”, dodao je.

Izraelski napadi u Libanu tokom protekle sedmice imaju ozbiljne implikacije na međunarodno pravo, rekao je Ibrahim Fraihat, profesor međunarodnog rješavanja sukoba na Institutu za diplomske studije u Dohi.

“Ono što vidimo u Libanu podiže nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava na [novi] nivo”, rekao je Fraihat za Al Jazeeru. “Ova kršenja se normaliziraju šutnjom Zapada.”

Upozorio je da će eskalacija napetosti u Libanu sigurno skrenuti pažnju s Gaze, što će dopustiti da se ondje više krše ljudska prava.

Izvještavajući iz Ammana u Jordanu, Al Jazeerin Zein Basravi rekao je o udaru na Bejrut da je “Izrael znao da će biti civilnih žrtava i svejedno je to učinio.”

“I to je ono što Libanci govore, da Izrael ponovno djeluje s apsolutnim imunitetom.”

Najviši izraelski dužnosnici dali su naznake da su doista za žešći sukob s libanskom grupom, koja od 7. oktobra gotovo svakodnevno razmjenjuje prekograničnu vatru s Izraelom, koji bi se mogao proširiti dublje u libansku teritoriju.

“Naši ciljevi su jasni; naši postupci govore sami za sebe”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon udara u petak.

Ministar odbrane Yoav Gallant dodao je: “Nastavit ćemo progoniti naše neprijatelje kako bismo odbranili naše građane, čak i u Bejrutu.”

Gotovo godinu dana nakon početka rata protiv Gaze, Izrael vjeruje da može nanijeti ozbiljnu štetu libanskoj grupi tako što će “udvostručiti napore”, navodi Al Jazeerin Basravi.

“Misle da će napadanjem Hezbollaha vojnim napadima, u više područja, na više frontova, različite žestine, natjerati Hezbollah na neku vrstu taktičkog povlačenja”, dodao je.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.