12.6.2024. 20:50
0
Stoltenberg: NATO prilagođava nuklearnu sposobnost zbog Rusije
NATO je spreman preuzeti koordinaciju isporuka oružja SAD-a Ukrajini, a istovremeno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini", rekao je Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Brielu.

Savez pokušava zaštiti mehanizam vojne pomoći dok prema NATO-u skeptični Donald Trump teži osvajanju svog drugog predsjedničkog mandata na predsjedničkim izborima u SAD-u.

"Ovo je ključni element našeg paketa za Ukrajinu donesenog na samitu u Washingtonu, zajedno s dugoročnom finansijskom obvezom", dodao je Stoltenberg.

Naveo je da zemlje NATO-a također prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju.

Stoltenberg je rekao da su posljednji mjeseci donijeli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vježbi Rusije, dok Kina također modernizira svoje nuklearne sposobnosti.

"Saveznici će raspravljati o tekućem prilagođavanju pnaših nuklearnih sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u ovom prilagođavanju", dodao je.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.