10.6.2024. 18:10
0
YouTuber postao zastupnik u EU parlamentu
Kiparski birači izabrali su 24-godišnjeg YouTubera Fidiasa Panayiotoua poznatog po viralnim videima za neovisnog zastupnika u Europskom parlamentu.

Mladić koji na YouTubeu ima 2,6 miliona pretplatnika poznat je po svojim video klipovima u kojima ili razgovara sa slavnima kao što su američki milijarder Elon Musk ili ponekad organizira neobična kulinarska takmičenja.

YouTuber, koji sebe opisuje kao “profesionalog kreatora pogreški”, bez političkog iskustva i afilijacije, ušao je u predizbornu kampanju pozivajući mlade da glasaju za njega.

Osvojio je 19,4 posto glasova, a njegova neočekivana pobjeda tumači se kao odbacivanje tradicionalnih političkih stranaka.

“Ovo što se dogodilo je šok, čudo”, rekao je za javnu televizijsku postaju CyBC mladi zastupnik koji je aktivan i na Instagramu i TikToku.

Poručio je da bi stranke trebale uzeti to u obzir kao upozorenje i znak da se moraju modernizirati i slušati narod.

Posmatrači smatraju da je izbor kandidata bez detaljnog programa dokaz da su se tradicionalne stranke udaljile od birača i da ne shvataju utjecaj društvenih mreža.

Konzervativna stranka Disy osvojila je 24,8 posto glasova, a slijedi je komunistička stranka Akel s 21,5 posto, koja je izgubila jedno od svoja dva mjesta u Europskom parlamentu.

Birači su u Europski parlament poslali i zastupnika ultranacionalističke stranke Elam, na valu jačanja krajnje desnice u EU-u. Stranka je sa svojim protuimigrantskim programom osvojila nešto više od 11 posto glasova i svoje prvo mjesto u EP-u.

Panayiotou, sin pravoslavnog svećenika, iskoristio je svoje aktivnosti na društvenim mrežama kako bi potaknuo mlade da iziđu na birališta.

Aduti su mu bile video snimke na kojima razgovara sa stotinu slavnih, snimka sedam dana provedenih u lijesu i trening s kineskim majstorom kung-fua Shaolinom

Kipar ima oko 900.000 stanovnika od kojih pravo glasa ima 683.432. Odziv na izbore bio je 58,86 posto, a 2019. 45 posto. To povećanje analitičari pripisuju dijelom “faktoru Fidiasa”.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.