5.7.2024. 11:49
0
Srbija: Policajci udaljeni sa posla nakon privođenja mladića
Protiv dvojice policijskih službenika Policijske stanice (PS) u Lučanima pokrenut je disciplinski postupak za teške povrede službene dužnosti, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Kako je izjavio ministar policije i potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, sumnja se da su ta dva policajca prekoračila policijska ovlaštenja prilikom postupanja prema R. Đ. koji je doveden u prostorije policijske stanice u tom mjestu na zapadu Srbije nedaleko od Čačka.

"Policajci su udalјeni sa posla do okončanja disciplinskog postupka. O slučaju je obaviješteno nadležno tužilaštvo", izjavio je Dačić.

R. Đ. prethodno je u nekoliko beogradskih medija izjavio da je 3. jula uvečer "bio žrtva torture dvojice policajaca" nakon što su ga izveli iz kafića u Guči sa proslave rođenja njegove kćerke. Rekao je da su ga priveli jer kod sebe nije imao ličnu kartu i da su ga potom odvezli van naseljenog mjesta gdje su ga, kako tvrdi, "šamarali, udarali pesnicama, laktovima i kundakom od oružja".

Policijska uprava (PU) u Čačku saopćila je da je pokrenula disciplinski postupak za teške povrede službene dužnosti protiv dvojice službenika Policijske stanice u Lučanima.

PU Čačak navodi da se sumnja da su protivpravno primijenili policijska ovlaštenja prilikom postupanja prema muškarcu (21) koji je 4. jula doveden u prostorije policijske stanice.

Dodaje se da su ga pripadnici PS Lučani doveli nakon prijave da je velikom brzinom vozio motocikl kroz Guču, nakon što su ga pronašli u jednom ugostitelјskom objektu.

"Nakon što je napustio policijsku stanicu, R. Đ. je u Domu zdravlјa u Guči zatražio ljekarsku pomoć zbog povreda koje je, kako je izjavio, zadobio od policajaca", navodi PU Čačak.

Čačanska policija objavila je i da je nakon obavlјenih razgovora sa povrijeđenim muškarcem i policijskim službenicima PS Lučani podnijet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Osumnjičeni policajci udalјeni su sa posla do okončanja postupka.

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku naložilo je prikuplјanje potrebnih obavještenja nakon čega će se izjasniti o eventualnom postojanju elemenata krivičnog dela.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.