4.12.2015. 14:53
0
Kosovo: Žene uglavnom na radnim mjestima sa nižim plaćama
Mreža ženskih grupa Kosova objavila je danas novi izveštaj nazvan “Budžet u pravcu blagostanja”, koji je sačinjen od druge analize rodne ravnopravnosti u budžetu Ministarstva rada i socijalne zaštite Kosova koji je pokazao kako se žene nalaze uglavnom na radnim mestima koja su u nižim platnim razredima.

Koordinatorka projekta Donjeta Morina je prezentujući izveštaj istakla da i pored poboljšanja u odnosu na 2014. godinu žene ostaju nedovoljno zastupljene u Ministarstvu rada i socijalne zaštite, posebno na nivoima odlučivanja, te da i dalje postoji neravnopravnost u primanjima.

Ona je citirala podatke iz izveštaja prema kojima su na nivou plata od 200 do 400 eura 54 posto žene, na nivou od 400 do 600 eura je 42 posto žena, dok iznad 600 eura prima samo 19 posto žena.

Izveštaj “Budžet u pravcu blagostanja”, preporučuje da se nastavi povećanje procenta zapošljavanja žena na visokim nivoima zarade, sve dok se ne postigne zakonska obaveza od 50 posto žena na svim nivoima plata. Preporučuje se da se podaci u Penzionom sistemu Kosova podele prema polovima i etničkoj pripadnosti.

Ministar rada i socijalne zaštite Arban Abrashi je kazao da ovakvi izveštaji pomažu institucijama da budu odgovornije u svojim politikama, posebno kada se ima u vidu da su u kosovskom društvu žene i dalje diskriminisane. 

 “Iako u Ministarstvu koje ja vodim žene dominiraju nad muškarcima, zaposleno je 399 muškaraca i 474 žena, ovaj izveštaj nas ne čini ponosnima, jer žene ostaju manje zastupljene na mestima odlučivanja”, kazao je Ambrashi.

Alexandra Fehlinger, vođa ovog projekta iz nemačke organizacije “Deutsće Gesellsćaft fur Internationale (GIZ)" istakla je da je GIZ finansijski pomogao Mreži žena Kosova u ovom istraživačkom projektu.

“One su mislile da treba proširiti ovu vrstu rada kako bi ispitale raspodele budžeta prema rodnim, demografskim, etničkim grupama i na geografskoj osnovi. Podaci koje sada imamo su korisni i van razmatranja budžeta za 2015. godinu”, kazala je Fehlinger.

 Direktorka Mreže žena Kosova Igballe Rugova istakla je da je za rodnu ravnopravnost jako važna saradnja institucija sa civilnim društvom.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.