Smatra se da ovaj napitak, prepun kolagena i drugih hranjivih supstanci.
Za časopis Women's Health, Sonja Angelone, nutricionistica i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, kaže kako supa od kostiju može biti rješenje za mladolik izgled, prenosi "Večernji.hr".
"Tokom dugotrajnog procesa kuhanja, hrskavica iz kostiju i vezivno tkivo mesa razgrađuju se u kolagenski protein, koji ostaje u supi, odnosno temeljcu, čak i nakon što procijedite povrće i meso", kaže Angelone.
Smatra se da ovaj napitak, prepun kolagena i drugih hranjivih supstanci, može učiniti kožu blistavom i pomoći u borbi protiv starenja, prenosi The Sun. Kolagenski protein iz supe od kostiju, među ostalim, pomaže u očuvanju elastičnosti i hidratacije kože.
Kolagen je teško pronaći u namirnicama, što supu od kostiju čini izvrsnim načinom za očuvanje zdravlja kože.
Kako starimo, kolagen postaje sve važniji sastojak koji trebamo dodavati u prehranu. Naša tijela prirodno proizvode kolagen, no taj proces usporava nakon što dođemo do sredine dvadesetih.
Do šezdesete godine, gubimo do 80% prirodnog kolagena.
Trebat će vam meso s kostima - piletina se kuha najkraće, dok govedina i janjetina nešto duže.
Što duže kuhate, to bolje. Nakon što odvojite meso s kostiju, zapržite ih kako biste pojačali okus, zajedno s povrćem po izboru. Zatim, sve prebacite u lonac i prelijte vodom.
"Možete dodati i malo sirćeta kako bi se hrskavica lakše rastopila i oslobodila svoje hranjive supstance", kaže Angelone.
Nakon kuhanja, procijedite meso i povrće i dobit ćete tekuće zlato – temeljac od kostiju. Može se koristiti za supe, variva i razne obroke. Osim toga, možete ga piti poput čaja ili kafe kada god poželite topli napitak.