4.10.2024. 12:39
0
Stranka "Naprijed" uputila zahtjev: Odgodite lokalne izbore u BiH
Politički pokret Naprijed BiH podnio je hitan zahtjev prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za odgađanje lokalnih izbora zakazanih za 6. oktobar u općinama koje su rano jutros zahvaćene prirodnom katastrofom – poplavama.

- Dok naši sugrađani u poplavljenim područjima bore bitku za goli život i zaštitu imovine, izbori ne mogu biti prioritet! Od ranog jutra, građani Hercegovačko-neretvanskog kantona (općine Konjic i Jablanica), Srednjobosanskog kantona (Kiseljak, Kreševo i Fojnica) i općina Hadžići u Kantonu Sarajevo, suočavaju se s katastrofalnim poplavama.. Izražavamo duboko žaljenje za izgubljenim životima i solidarnost sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom, a posebno u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu - navode iz ove stranke

Ističu kako su umjesto da se fokusiraju na prevenciju, lokalne vlasti  zanemarile sve znakove upozorenja i posvetile se kampanjama. 

- Nikakva ozbiljna priprema za poplave nije sprovedena! Iako su meteorološka upozorenja bila jasna, ništa nije urađeno da se pravovremeno obavijeste građani ili poduzmu mjere zaštite. Dok su se slični vremenski uvjeti dešavali u regiji (Hrvatska, Austrija), naši su predstavnici imali "važnija posla" nego da se pripreme za krizu koja je bila očigledna.

Kažu kako sada  sve što mogu učiniti je snimati štetu i žaliti zbog propuštenih prilika da zaštite naše građane.

- U ovakvim uvjetima, izbori ne mogu i ne smiju biti prioritet! Najvažniji zadatak sada mora biti spašavanje života i imovine. Ne možemo dopustiti da političke kampanje stanu na put zaštiti naših sugrađana. Zato pozivamo CIK da odmah donese odluku o odgađanju izbora u općinama najviše pogođenim poplavama.

Tražimo odlaganje izbora u:

-  Hercegovačko-neretvanskom kantonu za općine: Konjic i Jablanica

-  Srednjobosanskom kantonu: Kiseljak, Kreševo i Fojnica

-  Kanton Sarajevo za Općinu Hadžići

- U ovom trenutku, samo zajednički napor institucija, vlasti i građana može osigurati zaštitu i sigurnost. Nemojmo gubiti vrijeme na političke igre dok ljudi gube živote i domove - navodi stranka "Naprijed" u svom saopštenju.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.