26.9.2024. 9:48
1
Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN-a nakon izlaganja Denisa Bećirovića: "Bošnjački političari rušili Dejtonski sporazum otimanjem nadležnosti od RS-a"
Delegacija Srbije u Ujedinjenim nacijama uputila je pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine UN-a. U njemu su reagovali na izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pred ovim tijelom.

RTS piše, pozivajući se na Tanjug, da je Bećirović u svom izlaganju iznio, kako kažu, “niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda”.

Šef diplomatije iz Srbije Marko Đurić poručio je i to da, kako tvrdi, Bećirović “pokušava ovu zemlju optužiti pred međunarodnom javnošću i time pokazati da mu nije stalo do regionalne saradnje”.

U pismu je istaknuto i to da “Srbija nije prijetnja miru već je orijentisana ka budućnosti”.

Istakli su i to da je stav Srbije da se mora uložiti napor da se, kako navode, umjesto potpaljivanja starih strahova stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regiji zapadnog Balkana.

U pismu se navodi i to da “bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za prijetnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum”, a kao primjer rušenja ovog sporazuma naveli su “otimanje proteklih godina oko stotinu nadležnosti entitetu Republika Srpska”.

Shodno navedenom, važno je pojasniti da nije riječ ni o kakvom “otimanju” već da su nadležnosti na državnom nivou uređene u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH, odnosno, putem parlamentarnim procedurama ili odlukama visokog predstavnika u BiH.

Podsjećamo, Bećirović je sinoć tokom obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a da je BiH u opasnosti zbog velikodržavnih pretenzija Srbije tuđim teritorijama.

(Ajdin B.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.