23.9.2024. 11:24
0
Bećirović s predsjednikom Estonije: Jačati veze BiH s članicama NATO-a i EU
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Estonije Alarom Karisom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Ovaj sastanak je dio sveukupnih aktivnosti predsjedavajućeg Bećirovića s ciljem intenziviranja saradnje s članicama NATO-a i EU.

Tokom razgovora dr. Bećirović se zahvalio na podršci Estonije Bosni i Hercegovini na putu ka EU i NATO-u. On je naglasio da predstavnici Estonije uvijek jasno iskazuju podršku Bosni i Hercegovini na njenom približavanju EU i NATO-u. Takav prijateljski stav Estonije Bosni i Hercegovini na putu ka EU posebno je iskazan tokom estonskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Predsjednik Republike Estonije Alar Karis je naglasio da Estonija snažno podstiče reformske procese u Bosni i Hercegovini i aktivnosti u okviru evropskih i evroatlantskih integracija. On je izrazio spremnost Estonije da preko svojih eksperata podijeli iskustva iz procesa pregovora na putu ka EU i NATO-u. Estonski predsjednik je rekao da predstavnici Estonije na svim skupovima zvaničnika EU daju podršku daljem proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i sve vidove pretpristupne pomoći i saradnje.

Sagovornici su se podsjetili da je Estonija prva država koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i EU, 11.09.2008. godine.

Dr. Bećirović je izrazio zahvalnost na podršci Republike Estonije prilikom usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i predsjednik Republike Estonije Alar Karis saglasili su se da su politički odnosi dvije države dobri, ali da su obje države zainteresovane za unapređenje ekonomske saradnje i ugovornih odnosa, kao i intenziviranje bilateralnih kontakata na najvišem nivou. Također, konstatirano je da je veoma dobra saradnja dvije države na multilateralnom planu, te je izražen interes za dalјe jačanje sveukupnih odnosa.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.