21.9.2024. 8:54
1
Bećirović učestvuje na Samitu UN-a, Generalnoj skupštini UN-a i Vijeću sigurnosti UN-a
FOTO: predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović učestvovat će na 79. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku na kojem će prisustvovati delegacije država članica UN-a predvođene šefovima država ili vlada.

Predsjedavajući Bećirović obratit će se na Samitu budućnosti 22. septembra, Generalnoj skupštini UN-a 25. septembra i Vijeću sigurnosti UN-a na otvorenoj debati “Liderstvo za mir“ 26. septembra 2024. godine.

U okviru vanjskopolitičkih aktivnosti u sjedištu UN-a predsjedavajući dr. Bećirović će održati sastanke s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom, predsjednikom Generalne skupštine UN-a Philemonom Yangom i podsekretarom UN-a i specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu. Također, u sjedištu UN-a u New Yorku razgovarat će s brojnim šefovima država i predsjednicima vlada.

Ovo je prvi put da će predsjedavajući Predsjedništva BiH, pored niza bilateralnih susreta sa šefovima država ili vlada, i učešća na pratećim skupovima visokog nivoa, imati izlaganja na tri ključna događaja koji se ove godine održavaju u UN-u: Generalnoj skupštini UN-a, Samitu budućnosti i posebnoj tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj liderstvu za mir i sigurnost.

UN Sedmica na visokom nivou, predstavlja ključni događaj u globalnoj diplomatiji tokom koje svjetski lideri, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija, razgovaraju o najvažnijim globalnim pitanjima i izazovima.

Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a naglašava globalnu odgovornost za održiv i pravičan svijet. Fokus ovogodišnjeg 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a će biti na rješavanju hitnih globalnih izazova, od klimatskih promjena i zdravstvenih kriza do rješavanja vojnih sukoba i održivog razvoja. Također, naglasit će se važnost odgovornosti i inkluzivnog dijaloga i zagovaranja promjena kako bi se udruženim kapacitetima radilo na svjetlijoj budućnosti za cijelo čovječanstvo.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.