18.8.2024. 12:17
0
Na današnji dan 1996. godine je Međunarodni aerodrom Sarajevo ponovo otvoren za civilni zračni promet: Prisustvovali Izetbegović i Christopher
Na današnji dan, 16. augusta 1996. godine, nakon četiri godine, ponovo je otvoren Međunarodni aerodrom Sarajevo za civilni zračni promet. Prvi poslijeratni letovi realizovani su od strane turske aviokompanije Top Air i Croatia Airlines, čime je Sarajevo vraćeno na kartu međunarodnih destinacija i otvorene su nove mogućnosti za putovanja i povezivanje.

Godinu 1996. završili su sa 26.000 putnika, a 28 godina kasnije Međunarodni aerodrom Sarajevo obara milionske rekorde, nastavljajući svoj rast i povezivanje Sarajeva sa cijelim svijetom.

"Danas, zahvaljujući povjerenju naših putnika i podršci partnera u suradnji sa brojnim aviokompanijama koje operiraju s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, povezujemo naš grad sa preko 30 evropskih i svjetskih destinacija", saopćeno je iz MAS-a.

Svečanosti poslijeratnog otvorenja prisustvovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i američki državni sekretar Warren Christopher.

Inače, na aerodrom su tokom agresije na BiH (1992.-1995.) slijetali samo službeni avioni i avioni sa humanitarnom pomoći.

Od aprila 1996. dijelom Aerodroma su upravljale civilne vlasti BiH. U tom mjesecu počela je i borba za vraćanje Aerodromu Sarajevo prave funkcije - civilnog zrakoplovstva. Počelo se praktično od nule. Dio polovne opreme doniran je Aerodromu, sanirana je sortirnica i pretvorena u improvizirani terminal.

Radnici su, nakon kratke obuke u Turskoj, zauzeli svoja dugo očekivana radna mjesta i polako je sve krenulo naprijed, da bi se 16. augusta 1996. sarajevski Aerodrom, konačno otvorio za civilni promet.

Generalna rekonstrukcija aerodromske terminalne zgrade sa kompletno novom tehnologijom i opremom vrhunskog kvaliteta uspješno se završila početkom 2001. godine. Svečanim otvorenjem u martu 2001. godine.

Posljednjih nekoliko godina Međunarodni aerodrom Sarajevo radio je na modernizaciji i proširenju kapaciteta, a u toku su i radovi na proširenju piste.

Međunarodni aerodrom Sarajevo u vlasništvu je Vlade Federacije, a iz međunarodne zajednice otvoreno traže da se sarajevski aerodrom da pod koncesiju nekoj međunarodnoj kompaniji.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.