8.7.2024. 12:34
0
Čuvari Bosne: Pozivamo na odgovornost sve nosioce državnih fukcija, a građane na budnost!
Zbog zabrinutosti za sigurnost i odbranu Bosne i Hercegovine nakon dolaska pripadnika policije i vojske Srbije, Udruženje Čuvari Bosne oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem poziv na budnost u vremenu puzajuće agresije i specijalnog rata protiv naše domovine.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine znalo je da će u našu državu doći studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta i kadeti Vojne akademije iz Beograda. O tome ih je obavijestila Ambasada Srbije u BiH. Ministarstvo, na čijem je čelu Elmedin Konaković, umjesto da upozna državni vrh, u vremenu ozbiljnih tenzija i otvorenih prijetnji iz Srbije, odbija takav zahtjev i ne dozvoljava ulazak u državu pripadnicima strane policije i vojske. On obavještava Graničnu policiju BiH kako bi "gosti" imali nesmetan prolazak graničnih prelaza.

Nakon "agresorskih" napada na Bosnu i Hercegovinu helikopterskim desantom MUP-a Srbije, za koje je, kršeći propise i procedure, dozvolu također dao Konaković, ali uz saglasnost ministra odbrane Zukana Heleza, dolazak mladih policajaca i vojnika Srbije jasno pokazuje da institucije Bosne i Hercegovine koje vode aktuelni bošnjački kadrovi nisu spremne suprotstaviti se takvim nasrtajima i zaštititi teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Takvo neodgovorno ponašanje prema državi u potpunosti podrazumijeva pozivanje na odgovornost svih u lancu odgovornih, od šefa diplomatije, ministra odbrane, direktora OSA-e, direktora Granične policije, do vojno-obavještajnog sektora u Oružanim snagama BiH. Jer, ulazak strane policije i vojske na teritoriju nezavisne države Bosne i Hercegovine je školski primjer specijalnog rata - agresije, koji se maskira činjenicom da je riječ o studentima i kadetima. No, na fotografijama objavljenim u medijima, jasno je da u agresorskoj delegaciji su bili činovnici policije, vojnici i oficiri, a ne studenti i kadeti.

Jasno je da je nakon helikopterskog desanta dolazak delegacije policijskih i vojnih lica Srbije još jedna etapa u realizaciji puzajuće agresije i deklaracije srpskog sveta. Zbog toga pitamo i upozoravamo javnost u Bosni i Hercegovini, jesmo li dobro pretpostavili da će deklaraciju provoditi politike na čelu s Miloradom Dodikom, ako u dva slučaja vidimo da u interesu Srbije djeluju šef diplomatije Elmedin Konaković, ministar odbrane Zukan Helez, ali i odgovorni u obavještajno-policijskom sektoru i ostali odgovorni za odbranu i sigurnost države.

Drugo pitanje za javnost, na koje posebno moramo odgovoriti - smijemo li dopustiti da ova dva događaja progutaju dnevno-političke igrokaze, pa da u septembru gledamo borbeno vozilo Vojske Srbije kako maršira kroz gradove Bosne i Hercegovine?

Građanima Bosne i Hercegovine ovo mora biti poruka otrežnjenja, da na svaki mogući način budu spremni za nastavak oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jer, očigledno je da smo prepušteni sami sebi, prvenstveno u odbrani vlastitih života i imovine, a zatim i u odbrani domovine Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da je svaki smisao izgubilo pozivanje institucija države da djeluju, ali i međunarodne zajednice koja mirno i licemjerno posmatra kako Aleksandar Vučić razbija teritorijalni integritet i nezavisnost države BiH. U dva agresorska čina nismo vidjeli nikakvu ozbiljnu reakciju ni NATO-a, ni EUFOR-a, ali ni UO PIC-a, ni OHR-a. Zbog šutnje u kriznim situacijama, svaka njihova sljedeća reakcija mora biti odbačena, jer dosadašnje reakcije, bile one šutnja ili pozivi na "dogovor", služe kao uspavljujuća injekcija patriotama Bosne i Hercegovine dok neprijatelj vrši desant na Bosnu i Hercegovinu", saopćeno je iz Udruženja Čuvari Bosne.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.