25.6.2024. 14:25
0
CIK zvanično pokrenuo postupak protiv Isakove stranke zbog spornog spota, kažnjeni NiP i Naša stranka
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je održala 36. hitnu sjednicu na kojoj su donijeli nekoliko odluka interesantnih za domaću javnost.

U prvom redu, CIK je pokrenuo postupak po službenoj dužnosti protiv stranke Snaga naroda zbog objavljivanja promotivnog video spot.

Pored Snage naroda, kažnjena je i Naša stranka i to zbog promovisanja digitalizacije i ukidanja CIPS-a sa 3.000 KM, te moraju sa društvenih mreža ukloniti sporne odredbe.

Iz CIK-a su istakli da je riječ o preuranjenoj kampanji, a za ovu odluku glasali su svi prisutni članovi.

- Svi kandidati ove stranke su dužni da se suzdrže od javnog oglašavanja i vođenja kampanje prije službenog početka kampanje, rekli su iz CIK-a.

Stranka Narod i Pravda je prijavljena putem maila, tačnije njen kandidat Emir Galijašević iz Tešnja da je vodio preuranjenu kampanju. NiP je dijelio njegove objave putem društvenih mreža.

NiP je, poput Naše stranke, zbog toga kažnjen sa 3.000 KM.

U obrazloženju ove odluke CIK navodi da je Galijašević promovisao kandidaturu "iako i ne zna da li će biti kandidat", ali se promocija odnosi na stranku koja je već ovjerena.

- Očigledno na sceni imamo zloupotrebu društvenih mreža, online i elektronskih medija u vidu preuranjene kampanje i promovisanjem programa političkih programa i stranaka, rekla je predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.