14.6.2024. 20:23
0
CIK odlučuje u slučajevima vođenja preuranjene izborne kampanje: Propisane kazne od 3.000 do 30.000 KM
Do lokalnih izbora 6. oktobra ostalo je nešto manje od četiri mjeseca, a predizborna kampanja zvanično počinje 5. septembra. No, političke stranke i kandidati već provode određene aktivnosti, najavljuju kandidature, snimaju videospotove, stranačke pjesme koje promovišu po društvenim mrežama.

Izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt njih više od 100 posebno se precizira vođenje preuranjene izborne kampanje.

Iz CIK-a su za Patriju pojasnili kome se podnose prigovori i u kojim slučajevima odlučuje Centralna izborna komisija.

„U skladu sa izbornim zakonom BiH za odlučivanje po prigovorima koji se odnose na preuranjenu kampanju prvostepena je nadležnost općinske/gradske izborne komisije. Centralna izborna komisija BiH se pojavljuje kao drugostepeni organ, tako da u ovom trenutku nemamo uvid u broj eventualnih prigovora koje su zaprimile nadležne izborne komisije. Ukoliko pak Centralna izborna komisija BiH zaprimi prigovor zatražit će izjašnjenje od političkog subjekta ili kandidata protiv kojeg je podnesen prigovor i vjerujemo da ćemo uskoro imati prve slučajeve na sjednici CIK BiH”, navode iz CIK-a.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 КМ do 30.000,00 КМ kaznit će se politički subjekt za prekršaj ako on ili njegov kandidat u suprotnosti s članom 7.1 Izbornog zakona BiH, u periodu preuranjene izborne kampanje, izvrši radnju koja se smatra vođenjem izborne kampanje.

Za navedeni prekršaj kaznit će se i kandidat političkog subjekta novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 КМ do 15.000,00 КМ ako je lično odgovoran.

Član 7.1 Izbornog zakona BiH navodi:

“U periodu preuranjene izborne kampanje zabranjeno je vođenje izborne kampanje u elektronskim, onlajn i štampanim medijima i putem društvenih mreža ili bilo koji oblik javnog oglašavanja kampanje. Ova zabrana ne odnosi se na organizovanje zakonitih zvaničnih skupova organa i događaja političkih subjekata u svrhe koje nisu kampanja”.

(NAP)

CIKIzbori
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.